Studiul a fost făcut de mai mulți cercetători britanici de la Universitatea din Exeter și King’s College din Londra și publicat în revista științifică Lancet Healthy Longevity. Oamenii de știință au explicat că măsurile necesare pentru oprirea răspândirii virusului au contribuit la declinul funcției cognitive. Prin faptul că populația a trebuit să își schimbe complet stilul de viață, petrecând mai mult timp în casă și reducând simțitor interacțiunea socială, a devenit predispusă la dezvoltarea depresiei pe fondul singurătății, a consumului de alcool (care a crescut în pandemiei) și a efectelor pe care o viață sedentară (lipsa exercițiilor fizice) le are asupra organismului.

La toate acestea, subliniază oamenii de știință se adaugă și efectele bolii în sine, care au exacerbat starea celor analizați în cadrul studiului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 780 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit de coronavirus. 

Studiul, care s-a desfășurat în Marea Britanie, a fost demarat în 2014 și a fost efectuat pe 3.142 de persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani. Scop inițial era ca cercetătorii să obțină o perspectivă asupra modului în care funcționează creierul persoanelor de peste 40 de ani, pe o perioadă de 25 de ani.

În acest sens, într-o primă fază, testele efectuate au analizat memoria pe termen scurt și capacitatea de a îndeplini sarcini complexe. Studiul a analizat însă datele colectate pe tot parcursul pandemiei.

Analiza datelor a arătat că rata declinului cognitiv s-a accelerat în primul an al pandemiei și a fost mai mare în rândul celor care prezentaseră deja semne de declin cognitiv ușor înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19. De asemenea, s-a putut observa faptul că declinul a persistat chiar și după încheierea oficială a pandemiei, ceea ce sugerează că impactul s-ar putea întinde pe termen lung.

Coordonatorul cercetării a subliniat că declinul cognitiv cauzat de pandemie crește riscul de demență, iar acum experții trebuie să determine care sunt măsurile ce pot fi aplicate pentru prevenirea bolii.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday