Generalul Valeri Zalujni, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, a scris un articol pentru publicația The Economist în care arată că, deși rachetele și obuzele rămân arme de bază pentru militarii ucraineni, aceștia au nevoie de capacități și tehnologii-cheie pentru a ieși din etapa luptelor de uzură. Oficialul a pus accent pe puterea aeriană de foc: “Controlul cerului este esențial pentru operațiunile terestre la scară largă. La începutul războiului [februarie 2022] aveam 120 de avioane de luptă. Dintre acestea, doar o treime erau utilizabile”.

Articolul lui Zalujni vine în contextul în care contraofensiva ucraineană nu se desfășoară conform așteptărilor din primăvară. Din cauza apropierii iernii, intensitatea luptelor ar urma să slăbească. 

Zalujni a explicat, la începutul articolului: “Ucraina nu numai că a oprit o invazie a unui inamic mult mai puternic, dar a eliberat o mare parte din teritoriul său. Cu toate acestea, războiul trece acum la o nouă etapă, ceea ce noi, cei din armată, numim <<război pozițional>>, de lupte statice și de uzură, ca în Primul Război Mondial, în contrast cu <<războiul de manevră>>, de mișcare și viteză. Acest lucru va fi în avantajul Rusiei, permițându-i să-și reconstruiască puterea militară, amenințând, în cele din urmă, forțele armate ale Ucrainei și statul însuși”.

Comandantul Forțelor Armate Ucrainene subliniază că, deși militarii ucraineni au distrus peste 550 de sisteme de apărare aeriană ale rușilor, Kremlinul păstrează un avantaj semnificativ și continuă să construiască noi escadrile de atac aerian: “Acest avantaj ne-a îngreunat înaintarea. Sistemele lor împiedică din ce în ce mai mult avioanele noastre să zboare. Dronele rusești au preluat cea mai mare parte din rolul aviației în ceea ce privește operațiunile de recunoaștere și atacurile. Dronele trebuie să facă parte și din răspunsul nostru. Ucraina trebuie să efectueze atacuri masive folosind drone-momeală și de atac, pentru a suprasolicita sistemele de apărare aeriană ale inamicului”.

Zalujni fixează ca prioritate secundă războiul electronic, pe care îl numește “cheia victoriei în războiul dronelor”, prin bruierea semnalelor de comunicare și de navigație. El solicită acces extins la datele despre comunicații și cele legate de linii de producție extinse pentru sistemele antidronă din Ucraina și din străinătate. Subliniază că Rusia și-a modernizat deja forțele de în acest sector în ultimul deceniu, creând o ramură dedicată a armatei sale și construind 60 de noi tipuri de echipamente. 

De asemenea, generalul ucrainean mai cere suplimentarea capacităților de tiruri de artilerie, rachete și obuze, care reprezintă în principiu 60-80% din toate sarcinile militare, a numărului de antene GPS la sol, care să sporească precizia proiectilelor, și a echipamentelor performante de recunoaștere a artileriei rusești. 

Zalujni evidențiază și importanța tehnologiei de distrugere a minelor, despre care a spus că la început, a fost limitată și învechită. Acum, după livrarea de tancuri și dispozitive de deminare, capacitățile se dovedesc insuficiente, ținând cont că Rusia a minat câmpuri întregi, unele de peste 20 de kilometri lungime: “Ucraina are nevoie de senzori de tip radar care să folosească impulsuri luminoase invizibile pentru a detecta minele din sol și de sisteme de proiecție cu fum pentru a ascunde activitățile unităților de deminare”.

Zalujni nu neglijează nici importanța consolidării trupelor și a rezerviștilor și intenționează să ceară extinderea categoriei de cetățeni care pot fi chemați la instruire sau chiar mobilizați. Generalul afirmă că Rusia nu și-a valorificat în materie de bărbați apți de luptă, pentru că Vladimir Putin se teme că o mobilizare generală ar duce la o criză politică la Moscova. 

Generalul conchide prin a sublinia toate necesarele de război pentru noua etapă a confruntării: “Un război pozițional este un război prelungit, care implică riscuri enorme pentru forțele armate ale Ucrainei și pentru statul ucrainean. Pentru ca Ucraina să scape din această capcană, vom avea nevoie de toate aceste lucruri: superioritate aeriană, capacități de război electronic și de contrabaterie mult îmbunătățite, o nouă tehnologie de spargere a minelor și capacitatea de a mobiliza și antrena mai multe rezerviști“.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday