Studiul a fost realizat de Royal Marsden NHS Foundation Trust în colaborare cu Institutul de Cercetare a Cancerului. Cercetătorii au analizat sarcomul, un tip de cancer care afectează țesuturile conjunctive ale organismului, cum ar fi grăsimea, mușchii și nervii, și au folosit tomografii computerizate de la 170 de pacienți, care suferă de două tipuri ale acestei boli. Cu ajutorul datelor colectate, cercetătorii au creat un algoritm de inteligență artificială care a fost testat pe 89 de pacienți din centre din Europa și SUA.

Rezultatele au arătat că algoritmul a reușit să identifice gradul de agresivitate al tumorii în proporție de 82%, în timp ce examinările biopsiilor au fost corecte în doar 44% din cazuri. De asemenea, inteligența artificială a putut diferenția tipurile de sarcom mai bine decât radiologii. Cercetătorii au declarat că astfel de progrese ar putea ajuta prescrierea unui tratament mai adecvat. 

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat sarcomul retroperitoneal, care se dezvoltă în partea din spate a abdomenului și este dificil de diagnosticat și tratat din cauza localizării sale. Aceștia speră că algoritmul să poată fi folosit și pentru alte tipuri de cancer: “Deoarece pacienții cu sarcom retroperitoneal fac tomografii de rutină cu CT, sperăm că acest instrument va fi utilizat în cele din urmă la nivel global, asigurând că nu doar centrele specializate – care văd zilnic pacienți cu sarcom – pot identifica și clasifica în mod fiabil boala” a declarat radiologul Christina Messiou, care a condus studiul.

Lucrarea științifică a fost publicată în jurnalul medical Lancet Oncology.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday