UPDATE ora 22:00: Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că militarii israelieni au deschis o breșă în linia frontului Hamas, în nordul Fâșiei Gaza. Concret, Hagari a transmis: “Operațiunea avansează conform planului. Cu o planificare în avans, informații precise și atacuri combinate, forțele noastre au străpuns liniile de apărare ale frontului Hamas, în nordul Fâșiei Gaza”, conform declarației citate de The Times of Israel și CNN.

Oficialul nu a dat alte detalii în legătură cu acest subiect, însă a adăugat că israelienii l-au ucis pe șeful dispozitivului de rachete ghidate antitanc al grupării Hamas.

Într-un comunicat de presă emis separat, armata israeliană a confirmat că a desfășurat un nou atac aerian asupra taberei de refugiați Jabalia. IDF spune că a vizat un centru de comandă și control al Hamas și că a omorât mai mulți teroriști: “Hamas își construiește în mod deliberat infrastructura teroristă sub, în jurul și în interiorul clădirilor civile, punând în mod intenționat în pericol civilii din Gaza. IDF a îndemnat locuitorii să plece din aceste împrejurimi, ca parte a eforturilor de a atenua daunele provocate civililor”.

New York Times a publicat o imagine din satelit, captată de compania Maxar, în care poate fi observată amploarea distrugerilor din Jabalia, în urma primului atac israelian. Potrivit publicației americane, clădirile pe o suprafață de aproape 2.500 de metri pătrați au fost distruse complet.

UPDATE, ora 18.00. Sunt raportate numeroase lupte între trupele israeliene (IDF) și Hamas, atât în nordul Fâșiei Gaza, cât și pe linia pe care IDF încearcă să o traseze pentru separarea zonei de nord a acesteia, inclusiv Gaza City.

Planul israelian de evacuare a civililor palestinieni în sudul Fâșiei Gaza, urmat de încercuirea nordului, nu pare a fi ales un culoar întâmplător. Potrivit unei hărți publicate de WSJ pe 19 octombrie, care descrie tunelurile Hamas cunoscute de serviciile secrete israeliene, indică faptul că IDF a ales un culoar în care nu sunt astfel de tuneluri și, deci, soldații israelieni riscă mai puțin să cadă în ambuscadele Hamas.

Miercuri seara, tabăra de refugiați de la Jabalia a fost bombardată pentru a doua oară, după ce aseară un atac aerian israelian a provocat zeci de morți. Armata israeliană a susținut că a lovit tuneluri subterane de sub tabăra de refugiați și că, ulterior, pământul s-a surpat cu tot cu clădiri din această cauză.

Știrea inițială:

Război în Orientul Mijlociu. Armata israeliană este pe punctul de a tăia partea de nord a Fâșiei Gaza, într-o tactică ce presupune operațiuni ofensive, fără controlul neapărat al teritoriului palestinian. Avansează pe trei axe, aparent pentru a încercui Gaza City.

După patru zile de la debutul ofensivei terestre israeliene în Gaza, armata israeliană (IDF) avansează pe trei axe de atac, dar cea mai semnificativă dintre ele este la sud de Gaza City. Fără a controla neapărat teritoriul, blindatele și infanteria au tăiat drumul Salah Al Deen, care face legătura între sudul și nordul Fâșiei Gaza și se află la câțiva kilometri de coasta Mediteranei.

Prin nord, IDF pare a crea un coridor de-a lungul coastei, în timp ce o a treia axă a permis tancurilor israeliene să intre prin nord-est în Beit Hanoun, în urma unor lupte intense cu Hamas.

Această tactică, ușor diferită de o invazie ce ar presupune controlul teritoriului, pare a avea sensul de a permite aviației să lovească în continuare ținte Hamas, dar și evitarea sau întârzierea intrării în conflict a Hezbollahului iranian, dinspre nord. Deși au loc zilnic schimburi de rachete peste granița cu Libanul, deocamdată milițiile libaneze nu au lansat o ofensivă propriu-zisă asupra Israelului.

O altă amenințare cu care se confruntă Israelul este cea a rebelilor Houthi din Yemen, susținuți și înarmați tot de Iran. Ieri, grupul a lansat un număr de drone și rachete pe deasupra Mării Roșii spre Israel, încercând să evite sisteme antiaeriene saudite (THAAD – de producție americană). IDF a transmis că a folosit pentru prima dată sistemul de apărare antiaeriană Arrow 3, care a interceptat o rachetă sol-sol lansată din Yemen.

O analiză NY Times arată că, în ciuda creșterii capacității militare alimentate de Iran, nu este clar dacă Houthi pot reprezenta o amenințare serioasă pentru Israel și pentru sistemele de apărare aeriană de înaltă tehnologie ale IDF. Rebelii yemeniți s-au aflat într-un conflict deschis cu Arabia Saudită, între 2015 și 2021, lansând peste 1.000 de rachete și drone, cele mai multe dintre ele fiind interceptate de armata saudită.

Sursă: NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday