O investigație The Guardian arată că băncile americane, europene și chineze au finanțat, cu peste 161 de miliarde de dolari doar în 2022, companii ale căror proiecte-gigant pot distruge ultima șansă de a opri încălzirea planetei la niveluri periculoase. 

Concret, este vorba despre 425 de proiecte de exploatare care implică, fiecare, eliberarea în atmosferă a peste o gigatonă de dioxid de carbon. La un loc, acestea ard o cantitate suficient de mare de cărbune, petrol și gaze încât să depășească, de patru ori, nivelul maxim de emisii de carbon care poate fi eliberat în atmosferă într-un mod considerat sigur. 

Proiectele, numite și “bombe de carbon”, au fost identificate pentru prima dată într-o bază de date academică de către The Guardian și partenerii săi, anul trecut. Specialiștii detaliază că cel puțin 20 dintre cele 425 funcționau încă din 2020, majoritatea fiind mine de cărbune din China, în timp ce trei proiecte au fost oprite. Cercetătorii estimează că, în prezent, sunt încă în funcțiune până la 294 de proiecte și cel puțin 128 care urmează să înceapă.

Între 2016 și 2022, băncile, în principal din SUA, China și Europa, au acordat finanțări în valoare de 1,8 miliarde de dolari companiilor care le gestionează, conform unui nou studiu. Cea mai mare parte a sumelor a fost acordată sub formă de finanțări pentru întreprinderi, ci nu ca împrumuturi directe pentru proiecte de extragere a combustibililor fosili. În 2022, finanțarea directă și indirectă a proiectelor nocive a atins 161 de miliarde de dolari.

De asemenea, arată investigația, numai băncile din SUA sunt responsabile pentru finanțări în valoare de peste 500 de miliarde de dolari acordate companiilor care planifică sau desfășoară asemenea proiecte, între 2016 și 2022. Cel mai mare finanțator, JPMorgan Chase, a furnizat peste 141 de miliarde de dolari. 

Demararea proiectelor planificate este în contradicție cu avertismentele tot mai dure ale medicilor, experților în energie și oamenilor de știință cu privire la necesitatea urgentă de a trece la surse de energie mai puțin poluante. 

Un studiu Nature arată că, între 2020 și 2050, producția de cărbune trebuie să scadă cu 99%, cea de petrol cu 70% și cea de gaze cu 84% pentru a evita ca planeta să se încălzească cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Dacă aceste obiective nu vor fi atinse, fenomenele meteorologice extreme vor continua să devină din ce în ce mai violente, avertizează experții. În acest caz, adaugă analiștii, multe “bombe de carbon” vor deveni active blocate ce trebuie amortizate, ceea ce ar putea șoca sistemul financiar. “Dacă acest lucru se va întâmpla rapid, am putea avea o altă criză financiară”, a declarat Jan Fichtner, cercetător în domeniul finanțelor durabile la Universitatea din Witten-Herdecke.

Investigație completă la The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday