The Guardian explică faptul că, în prezent, există cel puțin 562 de miliardari în China, în scădere față de 607 în decembrie 2022, în condițiile în care tot mai mulți dintre ei încearcă să se mute în afara țării și să își ia și averea cu ei. Declinul este provocat de încetinirea economiei sub conducerea lui Xi Jinping, climatul politic agitat, dar și de represaliile împotriva finanțatorilor. 

Comparativ cu cetățenii obișnuiți, care pot transfera anual doar 50 de mii de dolari în străinătate, miliardarii dispun de diferite modalități de a face transferuri mai mari, cum ar fi schimburile monetare în Hong Kong sau direcționarea de numerar către întreprinderi din străinătate.

Analiștii consideră că Xi Jinping a început “lupta împotriva miliardarilor” în 2015, când au fost transferate din țară peste 600 de miliarde de dolari, după o depreciere bruscă a monedei yuan. De atunci, Beijingul a făcut eforturi pentru a întări controlul asupra economiei Chinei și asupra oamenilor care dețin cea mai mare parte a banilor. În 2021, președintele Xi Jinping a lansat un nou apel la “prosperitate comună”, interpretat ca o obligație pentru miliardari să își “împartă” averea cu statul. Imediat după, Alibaba, compania de tehnologie fondată de Jack Ma, a donat 100 de miliarde de yuani pentru această cauză.

Luna trecută, fondatorul Evergrande, cândva cel mai bogat om din Asia, a fost arestat pentru infracțiuni nespecificate. De asemenea, Bao Fan, un renumit bancher în sectorul investițiilor, considerat cândva “un rege” în lumea afacerilor tehnologice, a fost reținut în februarie și nu a mai fost văzut în public de atunci. Alți directori ai unor mari companii au interdicție de ieșire din țară.

Odată cu ridicarea restricțiilor Covid-19, miliardarii Chinei au analizat planuri de părăsire a țării. Numărul apartamentelor de lux achiziționate de chinezi în Singapore, în primele trei luni ale acestui an, s-a dublat față de primul trimestru al anului 2022. În prezent, în Singapore există aproximativ 1.100 de firme specializate în administrarea investițiilor, gestionarea bunurilor, planificarea fiscală pentru cetățeni străini, față de doar 50 în 2018. Jumătate dintre clienții lor sunt chinezi, explică The Guardian. Potrivit Henley & Partners, o firmă de consultanță în domeniul migrației cu sedii în China și Hong Kong, aproximativ 13.500 de persoane cu venituri ridicate au făcut demersuri pentru a părăsi China în acest an, în creștere față de 10.800 anul trecut.

Analiza integrală la The Guardian

Foto: Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday