O investigație The Guardian relatează că, deși Declarația de la Dublin a fost semnată de peste o mie de oameni de știință și are scopul de a sprijini continuarea consumului de carne, aceasta pare concepută în spirit propagandist, pentru a sprijini industria zootehnică. 

În sprijinul ipotezei pe care a lansat-o, The Guardian detaliază că, fiind ratificată de însuși comisarul UE pentru Agricultură, declarația a fost creată pentru a oferi argumente oficialilor europeni care se opun politicilor de mediu și sănătate. De asemenea, numeroase studii arată că consumul de carne are un impact negativ asupra sănătății și mediului.

Este important de menționat că declarația a schimbat radical opinia și atitudinea UE față de subiect, transmite The Guardian. Până acum, la nivelul instituțiilor europene se pregăteau politici de reducere a consumului de carne din motive ce țin de mediu. Acum însă s-a renunțat la această idee.

The Guardian, care a avut acces la document prin intermediul Greenpeace, scrie că cei implicați în acest demers au legături cu industria zootehnică. Ziarul britanic ilustrează că unul dintre semnatarii declarației și autorii principali ai studiului care stă în spatele declarației, Peer Ederer, conduce o companie globală de cercetare și consultanță pentru clienții din sectorul cărnii și al animalelor. În plus, despre acesta este cunoscut faptul că face “cercetări la comandă”, și că a numit veganismul “o tulburare de alimentație, care necesită tratament psihologic”, precum și că a făcut alte comentarii controversate referitoare la ceea ce el însuși numește “politici climatice isterice”.

Ederer susține că nimeni nu a fost plătit pentru realizarea studiului și că influența companiilor private din industria cărnii a fost foarte mică. Totuși, o persoană care a participat la organizarea summitului de la Dublin a spus că câțiva dintre semnatarii declarației au legătură cu industria cărnii. În plus, studiul a fost promovat de unele companii din industrie.

Concret, Declarația de la Dublin a fost lansată la o întâlnire găzduită de Agenția Guvernamentală pentru Agricultură și Alimentație a guvernului irlandez, Teagasc, în octombrie 2022, summit care a costat 45 de mii de euro. Acesta susține că “alimentele derivate din animale sunt cea mai la îndemână sursă de proteine ​​de înaltă calitate” și că “sistemele de animale bine gestionate pot genera multe alte beneficii, inclusiv captarea carbonului, îmbunătățirea sănătății solului, biodiversitatea și protecția bazinului hidrografic”. În textul declarației se arată, de asemenea, că animalele sunt o sursă mult prea importantă de alimentație pentru a fi suspusă “simplificării, reducerii sau fanatismului de orice fel” și solicită o “viziune echilibrată asupra viitorului agriculturii animale”. 

Documentul, care contrazice complet studiile unor oameni de știință importanți, a fost publicat în urmă cu un an, însă fără să se ofere prea multe detalii despre proveniență. Cei care l-au întocmit par să fie cercetători în științe animale, agricole și alimentare. 

În opoziție, alți cercetători din domeniu susțin ”reducerea urgentă a consumului de carne în regiunile în care este posibilă această alegere”, după cum a declarat profesorul Matthew Hayek de la Universitatea New York din SUA. De altfel, studii publicate în reviste științifice reputate arată că reducerea consumului cărnii în zonele bogate este cel mai bun mod de a reduce impactul oamenilor asupra mediului și că este imperativă pentru combaterea încălzirii globale.

Identic, experții din domeniu care nu au fost implicați în studiu au criticat dur cercetarea, despre care au spus că este slab realizată și selectivă și prezintă foarte puține argumente. Din acest motiv, s-a creat un grup de cercetători care să combată cu dovezi științifice cele susținute la Dublin.

Cercetarea a avut însă un mare impact la nivelul UE, la momentul prezentării fiind salutată de cei prezenți și a fost folosită în diverse demersuri. De pildă, în noiembrie 2022, principalele grupuri de lobby agroalimentare ale UE s-au folosit de declarație pentru a argumenta împotriva unui plan de încetare a finanțării publice pentru promovarea cărnii roșii. UE a cheltuit sute de milioane de euro pentru a face publicitate pentru carne și produse lactate, iar planul de a pune capăt finanțării este blocat la Bruxelles. De altfel, în septembrie era așteptată publicarea legislației UE privind sistemele alimentare durabile, însă demersul a fost anulat.  

Investigație integrală pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday