Update, ora 19.20: Comentariul șeful Statului Major al armatei israeliene (IDF), generalul Herzi Halevi, a fost transmis în cadrul unui mesaj video. Acesta a subliniat că războiul are mai multe etape, iar astăzi a început cea în care “…forțele Israelului desfășoară operațiuni la sol în Fâșia Gaza, care servesc la atingerea tuturor obiectivelor războiului, desființarea Hamas, securitatea la granițe și eforturile supreme de a elibera toți ostaticii. Obiectivele războiului necesită acțiuni la sol. Nu există realizări fără riscuri, şi nu există victorie fără să fie plătite preţuri. Pentru a demasca inamicul şi a-l distruge, nu există altă cale decât să pătrundă pe teritoriul său cu mare forţă. Această acţiune serveşte tuturor obiectivelor războiului”.

Înainte, armata israeliană a postat pe contul său de Twitter/X un filmuleț în care purtătorul de cuvânt lansează un nou apel către locuitorii din Fâșia Gaza, în care îi încurajează să plece din nord în sud. Acesta a subliniat că măsura “nu este o simplă precauție, este o cerere urgentă pentru siguranța civililor din Gaza”. Oficialul a subliniat că revenirea rezidenților în nord va fi posibilă imediat ce “operațiunea iminentă” se va încheia.

 

Notă: Comunicațiile cu Gaza au fost întrerupte complet aseară, iar singurele surse de informații sunt Armata Israeliană (IDF) și oficialii Hamas care se află în afara Fâșiei Gaza.Hamas a anunțat peste noapte că trupele sale luptă cu cele israeliene în interiorul Gaza, iar IDF a publicat imagini cu coloanele de blindate care au intrat în Gaza, precizând că, spre deosebire de nopțile trecute, acestea au rămas acolo și continuă operațiunile la sol. 


UPDATE, ora 12.00. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliane (IDF), Daniel Hagari, anunță, sâmbătă dimineața, într-o conferință de presă că forțele israeliene “au intrat în partea de nord a Fâșiei Gaza, și-au extins operațiunile la sol peste noapte și rămân pe teren”, spune el. Concomitent, sunt lansate atacuri din aer și de pe mare. În același timp, el a anunțat că Israelul deschide linii de aprovizionare umaitară pentru populația palestiniană care s-a refugiat în sudul Fâșiei: “Vor intra mai multe camioane care transportă alimente, medicamente și apă. Oricine se află în acea zonă, care este o zonă sigură și protejată, le va primi”.

Sinteza ultimelor evenimente:

  • În urma atacului Hamas din 7 octombrie, armata israeliană (IDF) a închis ermetic Gaza, de pe mare și de pe uscat și a masat tancuri, blindate și circa 300 de mii de rezerviști pe graniță. 
  • În acest interval, IDF a spus că a efectuat atacuri aeriene împotriva unor ținte Hamas punctuale și a confirmat uciderea mai multor lideri ai organizației teroriste. Totuși, surse palestiniene susțin că mai mult de o treime din clădirile din Gaza au fost distruse și au acuzat Israelul că desfășoară o campanie împotriva populației palestiniene, nu doar împotriva Hamas. 
  • Aparent, invazia ar fi trebuit să înceapă undeva la jumătatea lunii, când IDF a emis un ultimatum, pe 13 octombrie (inițial de 24 de ore), în care a cerut populației civile să părăsească partea de nord a Fâșiei Gaza, inclusiv Gaza City, în care trăiesc 1,1 milioane de oameni.
  • După mai multe prelungiri ale ultimatumului și un turneu de urgență al secretarului de stat american Antony Blinken, în Israel și în statele arabe din jurul acestuia, a devenit evident faptul că invazia a fost amânată la cererea SUA, posibil pentru a da mai mult timp pentru eliberarea celor aproximativ 200 de ostatici deținuți de Hamas, dar și pentru a permite deschiderea unor coridoare umanitare dinspre Egipt spre sudul Fâșiei Gaza. Patru ostatici au fost eliberați până acum.
  • Pe 18 octombrie, însuși președintele SUA, Joe Biden, a mers la Tel Aviv, dar el nu a reușit să se întâlnească în Iordania și cu liderii statelor arabe, inclusiv cu președintele Autorității Palestiniene, așa cum era planificat, din cauza exploziei de la spitalul din Gaza, despre care Hamas a susținut că a fost cauzată de un atac israelian. Summitul de la Amman a fost anulat, chiar dacă ulterior au apărut dovezi că a fost vorba de o rachetă lansată din Gaza. 
  • Întors în SUA, Joe Biden s-a adresat națiunii americane, făcând o paralelă între Rusia și Hamas și subliniind rolul pe care îl joacă Iran în ambele conflicte. A cerut Congresului o finanțare de urgență extraordinară, pentru a putea ajuta Ucraina, Israel, posibil și Taiwan.
  • Între timp, forțele speciale israeliene au executat raiduri nocturne, aproape noapte de noapte, posibil în căutarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza.
  • Începând de marți noaptea, armata israeliană a spart gardul de graniță în mai multe locuri, executând raiduri limitate în interiorul Fâșiei Gaza, cu buldozere și blindate. Operațiunile au continuat miercuri și joi noaptea, dar de fiecare dată trupele s-au retras pe teritoriul israelian până în zorii zilei următoare.
  • Vineri seara, armata israeliană a anunțat că își extinde operațiunile la sol în Gaza, lăsând de înțeles că invazia ar putea începe în noaptea de vineri spre sâmbătă. De această dată, acest lucru chiar s-a întâmplat, înaintarea blindatelor israeliene pe trei direcții părând a încerca separarea teritoriului din sud de cel din nord.

UPDATE, ora 9.40: Armata israeliană susține că, noaptea trecută, a lovit 150 de ținte subterane din nordul Fâșiei Gaza, inclusiv ceea numește “tuneluri teroriste, spații de luptă subterane și infrastructură suplimentară”. Presa internațională descrie noapte de vineri spre sâmbătă drept una dintre cele mai intense nopți de bombardamente de până acum.

UPDATE, ora 8.30: Armata israeliană a anunțat că, în cadrul evenimentelor din noaptea de vineri spre sâmbătă, l-a ucis pe Asem Abu Rakaba, comandantul operațiunilor aeriene ale grupării Hamas. Conform armatei, acesta este responsabil de atacurile cu drone asupra bazelor militare israeliene și ar fi comandat infiltrarea în Israel a teroriștilor Hamas cu parapanta, la 7 octombrie.

Forțele de Apărare ale Israelului au postat pe X/Twitter: “În cursul nopții, avioanele de luptă ale Forțelor de Apărare israeliene l-au lovit pe Asem Abu Rakaba, șeful grupării aeriene a Hamas […] Abu Rakaba era responsabil pentru atacurile cu drone, parapante și detecția și apărarea aeriană a Hamas. El a participat la planificarea masacrului din 7 octombrie”.

UPDATE, 0ra 7.00. Comunicațiile în Gaza au fost complet întrerupte, după ce armata israeliană a anunțat că “extinde operațiunile terestre”. Potrivit organzației teroriste Hamas, luptătorii săi s-au confruntat azi-noapte cu trupe și tancuri israeliene în nordul Fâșiei.

În absența comunicațiilor din Gaza, evenimentele din noaptea de vineri spre sâmbătă sunt neclare. Cu excepția unor imagini capturate din regiunile israeline de graniță, ce arată explozii și sugerează puternice raiduri aeriene, sursele, inclusiv cele citate de presa israeliană, sunt palestiniene, din afara Fâșiei Gaza.

Astfel, sâmbătă dimineața, o declarație a Hamas, organizația teroristă care controlează Gaza, arată că, în decursul nopții, forțele sale s-au confruntat la sol cu cele israeliene, între orașul Beit Hanoun (în nordul Fâșiei) și tabăra de refugiați Bureij din centrul Gazei. Dar nici din această sursă nu reiese că o invazie pe scară largă ar fi început, în nopțile precedente IDF executând raiduri cu blindate și forțe speciale în interiorul Gaza, după care forțele israeliene s-au retras în afara Fâșiei.

Știrea în forma inițială:

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), Daniel Hagari, a susținut vineri seară o conferință de presă în care a transmis că, în orele următoare, forțele terestre ale Israelului “își vor extinde operațiunile terestre”, fără a detalia. În ultimele ore am intensificat atacurile în Gaza. Forțele aeriene lansează atacuri pe scară largă asupra unor ținte subterane și a infrastructurii teroriste. În continuarea activității ofensive pe care am desfășurat-o în ultimele zile, forțele terestre extind activitatea în această seară”, a declarat oficialul israelian.

Daniel Hagari a continuat cu îndemn pentru civilii din Gaza, cărora le-a transmis să se deplaseze din nordul spre sudul regiunii, sugerând că ar urma o intervenție terestră în Fâșia Gaza. 

Rețelele de comunicații din Gaza nu funcționează, iar inclusiv accesul la internet este oprit, vineri noapte. Anterior, pe rețelele de socializare au fost distribuite videoclipuri cu explozii pe teritoriul Fâșiei Gaza, provocate de atacurile IDF. Jurnaliștii din zonă au descris bombardamentele ca fiind printre cele mai puternice de la începutul conflictului, în urmă cu trei săptămâni. 

Pe de altă parte, anterior declarațiilor oficialului israelian, BBC raporta că negocierile privind eliberarea ostaticilor sechestrați de gruparea teroristă Hamas au implicat și discuții referitoare la un posibil acord de încetare a focului, mediate de Qatar. Israelul a transmis însă public că respinge apelurile de încetare a focului, promițând “să distrugă în totalitate Hamas”. Și SUA au precizat că nu susțin niciun acord “care ar permite regruparea teroriștilor”.

Surse alternative: BBC, Al Jazeera

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday