Conform unor oficiali prezenți la summitul Consiliului European, citați de FT, Bruxelles-ul este în contact cu Londra și Washington, pentru o abordare comună în acest demers. Este de așteptat ca o astfel de propunere legislativă să fie făcută cel mai probabil în decembrie. 

Financial Times amintește că oficialii din Uniunea Europeană au căutat modalități de a direcționa veniturile către Ucraina, chiar dacă Banca Centrală Europeană a avertizat că acest lucru ar genera un efect de domino – alte bănci centrale ar putea fi determinate să renunțe la activele denominate în euro și să slăbească, astfel, moneda europeană. 

În urma sancțiunilor occidentale, au fost blocate active ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 300 de miliarde de dolari. Echivalentul a 180 de miliarde de dolari se găsește în conturile Euroclear, cel mai mare depozitar de valori mobiliare din lume, care are sediul la Bruxelles. FT explică faptul că plățile cupoanelor și răscumpărările de obligațiuni pentru active au rămas blocate la Euroclear, pentru că acestea nu pot fi plătite clienților, care de asemenea sunt supuși sancțiunilor. 

Astfel, depozitarul reinvestește banii și, pe fondul ratelor dobânzilor în creștere, obține câștiguri mai mari. De pe urma părții de 189 de miliarde, Euroclear a câștigat în jur de trei miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an. Spre comparație, în intervalul similar din 2022, a obținut doar 347 de milioane, pe fondul unor rate ale dobânzilor mai mici.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday