The Telegraph scrie că Armata Israelului (IDF) a testat deja aceste bombe, care nu conțin explozibili, dar care sunt folosite pentru a sigila golurile sau intrările în tuneluri. Aceste dispozitive, la explozie, eliberează brusc o spumă care se extinde rapid și apoi se întărește. Soldații israelieni au testat aceste bombe în timpul unor exerciții, în 2021. Armata israeliană a reprodus un sistem de tuneluri, similar cu cel folosit de Hamas, la o bază militară din apropiere de granița cu Gaza.

Conform publicației britanice, IDF ar putea folosi aceste ”bombe burete” în încercarea de a elimina posibilitatea ca soldații săi să fie prinși în ambuscadă, pe măsură ce se deplasează prin rețeaua de tuneluri, sigilând golurile prin care combatanții Hamas ar putea ataca. Bombele sunt ținute într-un recipient de plastic cu două compartimente umplute cu două lichide diferite, separate metalic. Odată ce barieră metalică este extrasă, compușii se amestecă, iar soldatul poate poziționa bomba sau o poate arunca la depărtare.

Până în acest moment, IDF nu a comentat despre utilizarea așa-numitelor ”bombe burete”. The Telegraph mai scrie că trupele de israelieni se vor confrunta, probabil, cu o bătălie sângeroasă în rețeaua de tuneluri cunoscute sub numele de ”Metroul Gaza”, lungă de sute de kilometri și plină de capcane, atunci când va lansa invazia terestră. Acesta este locul în care se presupune că Hamas ține mulți dintre cei două sute de ostatici.

Echipe specializate din cadrul corpului de geniști al IDF au fost grupate în unități de recunoaștere a tunelurilor. Acestea au fost echipate cu senzori tereștri și aerieni, radare de penetrare a solului și sisteme speciale de foraj pentru a localiza tunelurile. De asemenea, au fost dotate cu echipamente speciale pentru a vedea atunci când se află sub pământ. Sistemele standard de vedere pe timp de noapte au nevoie de un element de lumină ambientală pentru a funcționa eficient, dar pentru că toată lumina naturală este blocată în subteran, trupele israeliene se vor baza pe tehnologia termică pentru a vedea în întuneric.

Soldații israelieni ar putea folosi roboți și drone pentru a naviga prin tuneluri, dar pot întâmpina dificultăți în operarea acestora în subteran. Unii dintre roboți vor fi dirijați prin cabluri care se pot înfășura din partea din spate a dispozitivului. Alții se vor baza pe unde radio standard, dar vor avea nevoie de o serie de noduri radio care să fie lăsate pe traseu, deoarece semnalul se pierde rapid în subteran. Micro-dronele de recunoaștere pot fi, de asemenea, utilizate, dar vor fi afectate în același mod pe măsură ce semnalul radio slăbește.

Analiza The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday