Un studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite arată că, între 2020 și 2021, industria minării exclusiv de criptomonede Bitcoin a consumat 173 terawați-oră de energie electrică – suficient pentru a se situa pe locul 27 în topul țărilor consumatoare de electricitate, depășind state precum Pakistan, cu o populație de 230 de milioane de locuitori. Cu alte cuvinte, mai arată în raportul ONU, cantitatea de energie consumată este echivalentă cu arderea a 84 de miliarde de kilograme de cărbune. 

Studiul, publicat în revista Earth’s Future, arată că ”mineritul” de Bitcoin s-a bazat, în mare parte, pe folosirea combustibililor fosili. Arderea cărbunelui a reprezentat 45% din sursa de aprovizionare cu energie a industriei, urmată de gazele naturale (21%). Pentru a compensa emisiile poluante ale industriei, ONU estimează că ar trebui plantați 3,9 miliarde de copaci, acoperind o suprafață aproape egală cu cea a Olandei, a Elveției sau a Danemarcei.

Organizații precum Consiliului Minerilor de Bitcoin (Bitcoin Mining Council), care reprezintă 43% din “minerii” din întreaga lume, susțin că acest proces a devenit mai ecologic de la momentul de referință al studiului ONU. Organizația pretinde că 60% din energia electrică folosită de industrie a provenit în prima jumătate a anului 2023 din surse regenerabile. Totuși, aceste cifre sunt dificil de verificat, scrie Sky News.

La momentul realizării studiului, China era de departe cea mai mare națiune care exploata industria, dar a fost ulterior depășită de SUA, după ce Beijingul a interzis minarea criptomonedei Bitcoin pe teritoriul țării. “Constatările noastre nu ar trebui să descurajeze utilizarea monedelor digitale. În schimb, raportul ar trebui să ne încurajeze să investim în reglementarea și eficientizarea sistemului financiar global fără a afecta mediul înconjurător”, a declarat Kevin Madani, unul dintre autorii studiului.

Minarea de criptomonede este un proces de validare a tranzacțiilor care așteaptă să fie adăugate în baza de date blockchain. ”Minerii” folosesc echipamente hardware foarte puternice, care consumă foarte multă energie electrică, ca să rezolve probleme matematice complexe, pentru a primi o recompensă.

Surse: Sky News, Raportul ONU

Sursa Foto: Artiemedvedev / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday