O analiză publicată în revista Bioscience din cadrul Oxford University Press, care analizează valori ale “semnelor vitale“ ale Terrei (gazele cu efect de seră, temperatura globală, creșterea nivelului mării, numărul oamenilor și al animalelor, rata fertilității, aciditatea oceanelor, dimensiunile ghețarilor etc), arată că 20 dintre cei 35 de astfel de indicatori au atins cote extreme record. 

Dr. Christopher Wolf, de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, și unul dintre autorii principali ai analizei, a avertizat: “Până în 2100, între 3 miliarde și 6 miliarde de oameni s-ar putea afla în afara regiunilor locuibile ale Pământului, ceea ce înseamnă că se vor confrunta cu căldură severă, disponibilitate limitată de hrană și rate ridicate de mortalitate […] În lipsa unor acțiuni care să abordeze problema de fond a umanității, care exploatează excesiv resursele Pământului, ne îndreptăm spre un potențial colaps al sistemelor naturale și socio-economice, spre o lume cu temperaturi insuportabile și o penurie de alimente și apă dulce”.

Multe dintre recordurile climatice anterioare au fost depășite cu mult în acest an, inclusiv temperatura globală a aerului, temperatura oceanelor și întinderea gheții marine din Antarctica, transmit cercetătorii. Cea mai mare temperatură lunară de la suprafața Pământului înregistrată vreodată a fost în luna iulie și a fost, cel mai probabil, cea mai ridicată temperatură din ultimii 100 de mii de ani.

Un alt autor al studiului, prof. Tim Lenton, de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, a detaliat că recordurile sunt alarmante și riscă să provoace daune ireversibile, ce ar putea accelera și mai mult schimbările climatice. 

Oamenii de știință au evidențiat, de asemenea, amploarea incendiilor de vegetație din Canada, care au generat un miliard de tone de dioxid de carbon, echivalentul întregii producții anuale a Japoniei, al cincilea cel mai mare poluator din lume. De asemenea, specialiștii se așteaptă ca incendiile de vegetație să se întețească pe viitor. În analiză sunt subliniate și inundațiile grave din China și India, valurile de căldură extremă din SUA și furtuna de o intensitate excepțională a dus la moartea a mii de oameni în Libia.

Ca măsuri de combatere, cercetătorii îndeamnă la tranziția către o economie globală care să pună în prim-plan bunăstarea omenirii, prin reducerea consumul excesiv și a emisiilor nocive peste limită de către oamenii bogați ai lumii. Potrivit oamenilor de știință, primii 10% poluatori au fost responsabili pentru aproximativ 50% din emisiile la nivel global din 2019. Printre alte practici recomandate de specialiști se numără și eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili, protecția pădurilor, încetarea noilor proiecte de exploatare a cărbunelui, petrolului și gazelor naturale.

Surse: Bioscience, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday