O analiză The Telegraph arată că, în încercarea de a umple golul lăsat de renunțarea la gazele rusești, liderii europeni au recurs la Qatar pentru a-și asigura importurile. Compania energetică națională a statului din Asia de Vest a încheiat deja trei mari contracte de export de gaz natural lichefiat, cu Franța, Italia și Olanda, care vor fi active pentru următoarele decenii. Germania are deja în vigoare un acord cu Qatarul în privința aprovizionării cu gaze.

Contractele semnate cu Franța și Olanda vor fi în vigoare timp de 27 de ani, începând din 2026, în timp ce acordul cu Italia a fost semnat pe o perioadă de 26 de ani. Qatar va livra Franței 3,5 milioane de tone de gaz natural lichefiat pe an, echivalentul a aproape 14% din importurile totale de combustibil ale țării europene anul trecut. În primă instanță, după condamnarea Rusiei și oprirea importurilor de la aceasta, țările europene au apelat la SUA pentru a-și asigura necesarul. Totuși, Qatar este un stat mai apropiat și mai dispus să încheie acorduri pe termen lung, având în vedere că deține una dintre cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, iar economia sa este alimentată de exporturile de combustibili fosili.

Cu toate acestea, decizia de a recurge la Qatar pentru aprovizionarea cu gaz natural lichefiat nu s-a dovedit a fi cea mai bună. UE a sancționat Rusia pentru invadarea Ucrainei și a renunțat din acest motiv la relațiile economice cu statul, dar noul său exportator de gaze are legături cu organizația teroristă Hamas, aflată în război cu Israelul. “Este ca și cum ai da din lac în puț”, a declarat Michael Bradshaw, profesor la Universitatea din Warwick, Marea Britanie.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, locuiește în Qatar, scrie The Telegraph, iar în mediul online a circulat un videoclip în care acesta și aliații săi sărbătoresc într-un birou din Doha atacul de pe 7 octombrie al grupării teroriste asupra Israelului, la scurt timp după ce a fost lansat. Oficialii din Qatar susțin că i s-a permis lui Haniyeh și aliaților săi să locuiască pe teritoriul țării pentru a promova diplomația și acordurile de pace.

Analiștii avertizează că dependența tot mai mare a Europei de gaz înseamnă că ar fi dificil să adopte o poziție morală împotriva Qatarului, în cazul în care s-ar exercita presiuni pentru aplicarea de sancțiuni pe exporturile de gaze. “Ar fi absolut imposibil pentru Uniunea Europeană să aplice sancțiuni industriei de gaze naturale din Qatar”, a declarat Bill Weatherburn, analist la compania de cercetare economică Capital Economics.

De altfel, nu doar UE își consolidează legăturile comerciale cu Qatar. Până anul trecut, țara din Orientul Mijlociu a fost cel mai mare furnizor de gaze al Regatului Unit, înainte de a fi detronată de SUA. Chiar și după pierderea titlului de principal importator, Qatarul a furnizat în continuare 30% din necesarul Marii Britanii. În cele din urmă, oficialii UE și cei din Regatul Unit nu par afectați de decizia luată, conchide The Telegraph, iar alternativa “puțului” pare mai bună decât “lacul”. 

Analiza integrală pe The Telegraph

Sursa Foto: Jaibajpai / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday