UPDATE ora 16:50: Agențiile internaționale de presă au scris că al treilea convoi umanitar a trecut din Egipt în Gaza, prin punctul de la Rafah, în această după-amiază. Potrivit presei internaționale, a fost vorba de 34 de camioane ajunse în Gaza.

Gruparea teroristă Hamas transmite că a lansat două drone asupra țintelor militare israeliene din apropierea graniței cu Fâșia Gaza. Armata israeliană a emis alerte de raid aerian în localitățile Nir Oz și Ein HaBesor, din apropierea frontierei.

Forțele de Apărare Israeliene anunță că au doborât două drone care au intrat în spațiul aerian al țării din Liban. La rândul lor, au atacat cu dronă o unitate care plănuia să lanseze rachete din Liban, mai exact din zona Muntelui Dov.

Știrea în formă inițială. Potrivit Jerusalem Post, aviația israeliană a atacat zeci de ținte din Gaza, în noaptea de duminică spre luni, în timp ce alte surse din zonă vorbesc de cele mai puternice bombardamente de până acum.

În același timp, forțele speciale israeliene continuă raidurile limitate la sol în Fâșia Gaza. Armata israeliană a anunțat duminică că unul dintre soldații săi a fost ucis de o rachetă antitanc lansată de Hamas, în timpul unui astfel de raid, iar alți trei soldați au fost răniți. Brigăzile Qassam (aripa armată a Hamas) au anunțat, de asemenea, că au respins un atac al la sol al forțelor israeliene.

Haaretz observă, într-o analiză publicată duminică, că SUA încearcă să stabilească dacă există o șansă de eliberare a mai multor ostatici, în schimbul unor concesii umanitare mai importante pentru populația palestiniană înghesuită în sudul Fâșiei Gaza. “Eliberarea a doi ostatici cu cetățenie americană, vineri seara, pare a fi un pas cerut de SUA ca dovadă a seriozității Hamas”, mai scrie publicația israeliană.

Duminică noaptea, liderii SUA, UK, Canadei, Germaniei, Franței și Italiei au avut o consultare telefonică, în urma căreia a fost emisă o declarație comună. Aceasta reiterează sprijinul pentru Israel și pentru dreptul său de a se apăra împotriva terorismului, dar îi cere și “aderarea la normele dreptului internațional umanitar, inclusiv la protecția civililor”.

Liderii s-au angajat să continue coordonarea diplomatică strânsă, inclusiv cu partenerii cheie din regiune, pentru a preveni extinderea conflictului și pentru a păstra stabilitatea în Orientul Mijlociu.

Surse: JPost, Haaretz, Casa Albă

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday