De la debutul războiului din Ucraina, China a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea țării. În schimb, a oferit sprijin diplomatic și economic Moscovei. În contextul conflictului din Orientul Mijlociu, care amenință să se extindă și să destabilizeze complet Orientul Mijlociu, China cere încetarea focului și critică acțiunile Israelului, arată o analiza CNN. De asemenea, Beijingul nu a condamnat gruparea Hamas pentru că a efectuat “cel mai mare masacru al evreilor de la Holocaust”.

Poziția este în concordanță cu sprijinul de decenii al Chinei pentru palestinieni, dar subliniază și diviziunile puternice față de SUA, care au susținut ferm dreptul Israelului de a riposta împotriva Hamas. De asemenea, evidențiază interesele economice profunde ale Chinei atât în ​​Rusia, cât și în Orientul Mijlociu, pe care dorește să le protejeze cu orice preț.

A doua cea mai mare economie a lumii depinde de Rusia și Orientul Mijlociu pentru o mare parte din nevoile sale energetice. China este cel mai mare importator de petrol din lume, 71% din necesarul său fiind asigurat din surse externe. În contextul războiului din Ucraina, Beijingul a avut de câștigat prin atitudinea asumată, fiind unul dintre puținele state care mai cumpăra petrol de la Moscova și beneficiind astfel de un preț redus, ca urmare a sancțiunilor internaționale. Această situație a dus la apropierea dintre Moscova și Beijing.

Relațiile bune dintre cele două state le-au determinat și să adopte o poziție comună în ceea ce privește războiul din Orient, condamnând Israelul despre care spun că a depășit granița autoapărării. Atitudinea lor este influențată și de relațiile de colaborare pe care le au cu Iranul, care susține de ani de zile Hamas. De asemenea, are și scopul de a susține o viziune anti-americană, ambele țări considerând să ordinea mondială trebuie schimbată.

China a dezvoltat relații economice strânse cu Iranul sancționat de SUA din cauza ambițiilor sale nucleare și a agresiunilor militare. Achizițiile chineze de petrol iranian supus sancțiunilor au atins 1,2 milioane de barili pe zi în prima jumătate a lunii septembrie, potrivit CNN.

Orientul Mijlociu joacă un rol cheie în creșterea economică a Chinei, de unde importă mai mult de jumătate din petrol. De altfel, înainte de a fi detronată de Rusia, Arabia Saudită era cel mai important furnizor de petrol al Beijingului.

China depinde de Orientul Mijlociu și pentru importurile de gaze naturale lichefiate. Anul trecut, exporturile de GNL ale statelor din zonă către China au crescut cu 75%.

Toate acestea în contextul în care securitatea energetică a devenit o prioritate cheie pentru China, care se confruntă cu probleme economice. Analiștii consideră că, în cazul în care războiul dintre Israel și Hamas ar atrage implicarea și altor țări din această zonă, China ar avea de suferit. Sâmbătă, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, și secretarul de stat american, Antony Blinken, au vorbit la telefon, iar ambele părți au susținut încheierea cât mai rapidă a conflictului. Potrivit experților, implicarea SUA și eforturile sale pentru stabilitate și pace în zonă sunt un mare câștig pentru China.

Analiză integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday