UPDATE ora 23:50: Joe Biden a anunțat că președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, a fost de acord să deschidă punctul de trecere al frontierei spre Gaza, pentru a permite intrarea a 20 de camioane ce conțin ajutoare umanitare esențiale.

Biden a discutat cu jurnaliștii în cabina avionului Air Force One, în timpul unei opriri pentru realimentare în Germania. Președintele a explicat că după vizita din Israel a purtat o discuție cu omologul egiptean și a subliniat, în acest context, că “Sisi merită apreciere pentru că a fost îngăduitor”.

UPDATE ora 20:50. Joe Biden, președintele Statelor Unite, a mai susținut o conferință comună de presă cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israel, în această seară, după care a urcat la bordul aeronavei Air Force One, cu destinația Washington. În avion se afla și Antony Blinken, secretarul american de stat. 

În cadrul conferinței, Biden a anunțat că Statele Unite vor oferi un sprijin financiar în valoare de o sută de milioane de dolari populației civile din Fâșia Gaza și Cisiordania, ”prin intermediul unor parteneri de încredere, inclusiv agenții ONU și ONG-uri internaționale”. Netanyahu a specificat că Israel este de acord cu livrările de ajutoare umanitare numai dacă acestea sunt de strictă necesitate pentru palestinieni (alimente, apă, medicamente) și cu condiția “să nu tranziteze teritoriul israelian către Fâșia Gaza, atâta timp cât ostaticii noștri nu sunt eliberații”.

Separat, Adrienne Watson, una din purtătoarele de cuvânt ale Administrației Biden, a transmis că cea mai recentă analiză a specialiștilor americani confirmă că Israel nu este responsabil pentru explozia de la spitalul Al-Ahli din Gaza City, de marți. Potrivit declarației citate de The Washington Post, serviciile americane s-au bazat pe “imagini din satelit, interceptări și informații din surse deschise”.

UPDATE ora 12:50. Joe Biden a ținut un discurs comun alături de premierul Benjamin Netanyahu, în legătură cu războiul din Orientul Mijlociu, la scurt timp după ce a ajuns în Israel. Biden a reafirmat sprijinul SUA pentru Israel, spunând: “Am vrut să fiu aici astăzi pentru simplul motiv că vreau ca poporul israelian,și oamenii din întreaga lume, să știe că Statele Unite ale Americii sunt de partea lor“.

Acesta a condamnat atacul de pe 7 octombrie asupra Israelului, acuzând Hamas că a “comis atrocități care fac ca ISIS să pară ceva mai rațional“. Președintele american a atras totuși atenția asupra faptului că Hamas nu reprezintă întregul popor palestinian și că acțiunile grupării au adus și încă aduc suferință asupra civililor din Gaza.

La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu a salutat vizita lui Joe Biden, menționând că “este prima vizită a unui președinte american în Israel în timp de război”.

În ceea ce privește atacul de noaptea trecută asupra spitalului din Gaza, Joe Biden a afirmat că “pare că acesta a fost condus de cealaltă echipă, nu de Israel“.

UPDATE, ora 11.20. Președintele american a ajuns la Tel Aviv, unde a fost întâmpinat de premierul israelian. Joe Biden va încerca să evite extinderea războiului pe mai multe fronturi.

Aeronava Air Force One, în care se află președintele american Joe Biden, a aterizat la Tel Aviv, la puțin timp după ora 11, cu o oră întârziere față de programul anunțat oficial. Biden va face presiuni pentru măsuri de protejare a civililor din Gaza și va încerca să prevină răspândirea războiului pe alte fronturi, scrie CNN.

La Tel Aviv se află și Antony Blinken, secretarul american de stat, care s-a întors din Amman, Iordania.

UPDATE, ora 11.00. Forțele de Apărare Israeliene au dat publicității o înregistrare despre care spun că este interceptarea unui apel telefonic dintre doi agenți din Hamas. Cei doi discută despre lansarea eșuată a rachetei care a căzut în parcarea spitalului din Gaza City. Unul dintre ei recunoaște că “pare că este muniția noastră, nu a israelienilor” și că a fost vorba despre o rachetă lansată dintr-un cimitir aflat în spatele spitalului.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei Israeliene, a criticat mass-media internațională pentru că au preluat bilanțul anunțat de Hamas, circa 500 de persoane decedate, deși, susține el, nu era posibil ca Hamas să numere atât de repede victimele: “Este imposibil să știm ce s-a întâmplat atât de repede pe cât a pretins Hamas că știe”.

În cadrul unei conferințe de presă, Hagari a mai declarat că nu există dovezi ale unui atac aerian direct asupra clădirii spitalului Al-Ahli, așa cum pretinde Hamas, întrucât nu există nicio urmă de crater, care apare de obicei după un atac aerian, nu sunt daune la structura de rezistență a clădirii și pereții nu au fost afectați. Pentru a-și susține afirmațiile, oficialul a prezentat mai multe imagini, unele în infraroșu, cu clădirea spitalului, imediat după incidentul de marți seară.

Hagari a transmis că, din evaluările Israelului, militanții Jihadului Islamic au lansat o rachetă dintr-un cimitir din apropierea spitalului, care a eșuat și a căzut în parcarea unității medicale: “De la începutul războiului, aproape 450 de rachete lansate din Gaza au eșuat și au căzut tot în interiorul Fâșiei”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

UPDATE, ora 5.00. În textul publicat de Armata Israeliană și care însoțește videoclipul (preluat) se precizează că este vorba de imagini needitate, și că ora exploziei ar fi fost 18.59, aceeași la care s-ar fi produs și cea de la spitalul din Gaza City. Autenticitatea filmării, care a fost publicată mai întâi de Al Jazeera, televiziunea finanțată de guvernul din Qatar (care susține Hamas), este confirmată din surse independente, care au geolocalizat imaginea clădirii care arde după a doua explozie de la sol ca fiind Spitalul Baptist Al-Ahli Arabi din centrul Gaza City.

Ciudățenia incidentului constă în faptul că racheta detonează limitat mai întâi în aer, fie din cauza defecțiunii motorului, fie ca urmare a unei interceptări antiaeriene, iar apoi au loc la sol două explozii, una mai limitată și mai apropiată de locul lansării, iar a doua, mai puternică, la spital, probabil la impactul focosului.

O altă filmare, ce pare făcută de pe o cameră de supraveghere aflată pe teritoriul israelian, chiar la nord de Gaza, și care a fost publicată de presa israeliană, arată că un întreg baraj de rachete este lansat din Gaza, cu câteva secunde înainte de puternica explozie de la spital.

Incidentul, care a dus la moartea a aproximativ 500 de palestinieni, ce se adăposteau în spital, a produs furie în toată lumea arabă, care dă vina pe Israel. Summitul de la Amman (Iordania) unde Joe Biden trebuia să se întâlnească azi cu liderul Autorității Palestiniene (din Cisiordania, care nu controlează Hamas) a fost anulat. De asemenea, ambasada Israelului din capitala Iordaniei a fost atacată de o mulțime furioasă, iar Hezbollahul pro-iranian din Liban a chemat la “o zi a mâniei” pentru joi. Marți noapte, SUA au început evacuarea personalului diplomatic neesențial și din Liban.

Ulterior incidentului, autoritățile israeliene au susținut că lansarea rachetei care a lovit Spitalul Baptist Al-Ahli Arabi a fost făcută nu de la Hamas ci de Jihadul Islamic, o altă grupare teroristă ce acționează în Gaza, finanțată și coordonată de Iran.

Marți, 17 octombrie:

UPDATE ora 23:00 Armata Israeliană susține că explozia de la spitalul din Gaza City a fost provocată de o rachetă eșuată, lansată de militanții din Fâșia Gaza, potrivit unei informări de presă citată de BBC și The Times of Israel.

Mesajul integral emis de Armata Israeliană:

”O analiză a sistemelor noastre operaționale indică faptul că un baraj de rachete a fost lansat de teroriștii din Gaza, trecând prin imediata apropiere a spitalului Al-Ahli, în momentul în care clădirea a fost lovită. Informațiile din mai multe surse pe care le avem indică faptul că Jihaul Islamic este responsabil pentru lansarea eșuată a rachetei care a lovit spitalul din Gaza”.

UPDATE ora 22:45 Președintele autorității, Mahmoud Abbas, ar fi trebuit să se întâlnească cu Joe Biden, cu președintele Egiptului și cu regele Iordaniei, în Iordania. Anunțul anulării întâlnirii a fost făcut de către un oficial al administrației palestiniene din Cisiordania (West Bank)

Oficialul citat de presa internațională a spus că Abbas se întoarce la Ramallah, sediul guvernului din Cisiordania, pentru o întâlnire de urgență cu alți reprezentanți ai conducerii.

UPDATE ora 21:45: Președintele Autorității Palestiniene, care controlează doar Cisiordania (West Bank) a declarat trei zile de doliu pentru victimele atacului de la Spitalul Baptist din Gaza City.

UPDATE ora 21:20: Un purtător de cuvânt al Ministerul Sănătății din Gaza susținut de organizația Hamas, pretinde că peste 500 de persoane au murit, în urma unui atac israelian asupra Spitalului Baptist Al-Ahli Arabi din centrul Fâșiei Gaza. Autoritatea spune că unitatea medicală, transformată în adăpost pentru civili, a fost lovită fără un avertisment prealabil și că sute de persoane sunt prinse sub dărâmături, scrie The Guardian.

În replică, contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei Israeliene, spune că Armata nu deține toate informațiile în legătură cu un atac israelian asupra spitalului și, prin urmare, nu se poate evalua că explozia a fost provocată de un atac din partea Israel: “Sunt o mulțime de lovituri aeriene, o mulțime de rachete care nu-și ating țintele și o mulțime de informații false ale Hamas”, a spus acesta, citat de CNN.

Pe rețelele sociale circulă imagini și videoclipuri care fac referire la incident, însă nu au fost verificate din surse independente.

UPDATE ora 20:00: ONU a transmis că cel puțin șase persoane au fost ucise în tabăra de refugiați al-Maghazi din centrul Fâșiei Gaza, după ce o școală a fost lovită în urma unor atacuri aeriene efectuate de Israel, relatează BBC. Alte zeci de persoane au fost rănite, iar numărul deceselor ar putea crește.

Potrivit organizației, cel puțin 4.000 de oameni s-au refugiat în școala transformată în adăpost: “Este scandalos și arată din nou o nerespectare flagrantă pentru viața civililor“, au precizat reprezentanții ONU.

UPDATE ora 14:50: Armata Israeliană se pregătește de următoarea fază a războiului, anunță un purtător de cuvânt: “Toată lumea vorbește despre o ofensivă terestră. S-ar putea să fie ceva diferit”.

Armata Israeliană se pregătește pentru următoarea fază a campaniei militare în Fâșia Gaza, anunță un purtător de cuvânt citat de Reuters, care adaugă că este posibil ca planurile Israelului să nu corespundă așteptările larg răspândite cu privire la o ofensivă terestră iminentă. 

Ne pregătim pentru următoarele etape ale războiului, dar nu am spus care vor fi acestea. Toată lumea vorbește despre o ofensivă terestră. S-ar putea să fie ceva diferit, a declarat locotenentul-colonel Richard Hecht în cadrul unei conferințe de presă. 

Oficialul a mai precizat că forțele israeliene se pregătesc în eventualitatea în care se va decide o ofensivă terestră, dar se concentrează pe înlăturarea conducerii și a comandanților de rang înalt ai Hamas care au rămas în Fâșia Gaza. Anterior, Armata a emis un comunicat în care preciza că este gata să “extindă ofensiva” prin implementarea unei “game largi de planuri operaționale, care includ un atac combinat și coordonat din aer, mare și uscat” asupra Fâșiei Gaza.

UPDATE, marți, ora 8.00: Președintele american, Joe Biden, anunță că miercuri va merge în Israel, iar apoi va călători în Iordania. SUA sunt într-o semnificativă campanie politică și militară în încercarea de a preveni extinderea conflictului.

“Miercuri, voi călători în Israel pentru a fi solidar în fața atacului terorist brutal al Hamas. Voi călători apoi în Iordania pentru a răspunde nevoilor umanitare grave, mă voi întâlni cu lideri și voi clarifica faptul că Hamas nu susține dreptul palestinienilor la autodeterminare”, a scris Joe Biden pe contul său de Twitter.

Anunțul fusese făcut, luni noaptea, de secretarul de sta Antony Blinken, care a purtat luni opt ore de discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Luni, 16 octombrie:

Update ora 20:40: Presa israeliană anunță că sirenele de avertizare aeriană au fost activate, în această seară, în Tel Aviv și orașele din apropiere. Deocamdată, nu sunt informații despre rachete care să fi lovit ținte pe teritoriul israelian. La Tel Aviv este prezent și Antony Blinken, secretarul american de stat, care a purtat discuții cu premierul Benjamin Netanyahu și cu o parte a miniștrilor din guvernul de uniune națională.

Armata Israeliană a informat că șeful serviciilor de informații al Hamas a fost ucis în orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza. Israelienii au publicat imagini din timpul unor atacuri despre care spun că au vizat, pe lângă reprezentantul Hamas, și o rețea de tuneluri folosite de teroriști.

Separat, Ronen Bar, șeful agenției de securitate a Israelului (Shin Bet), spune că este responsabil, în mod personal, că serviciul nu a furnizat un avertisment timpuriu în privința atacului efectuat de militanții Hamas în sudul Israel, pe 7 octombrie.  

UPDATE ora 14:30: Ministrul egiptean de Externe a declarat că nu a fost făcut niciun progres în eforturile de a deschide punctul de trecere dintre Egipt și Gaza, atribuind vina Israelului. Acesta a spus că “guvernul israelian nu a adoptat încă o poziție care să permită deschiderea punctului de trecere dinspre Gaza, permițând intrarea de ajutoare umanitare sau ieșirea cetățenilor din țări terțe”. Ministrul a mai adăugat că Egiptul a făcut eforturi încă de la declanșarea conflictului pentru a trimite ajutoare în Gaza.

Organizația Mondială a Sănătății a pregătit aproximativ 26 de tone de provizii, în valoare de aproximativ 1,2 milioane de dolari, pentru a servi drept ajutor cetățenilor din Gaza. Acestea urmează să fie livrate în Fâșia Gaza de îndată ce frontiera cu Rafah se va deschide.

Bilanțul victimelor a crescut în rândul palestinienilor, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. În prezent, estimările arată că 2.750 de persoane au fost ucise, iar aproximativ 9.700 au fost rănite.

UPDATE ora 11:50: Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei Israeliene, a declarat că 199 de persoane sunt ținute ostatice de organizația teroristă Hamas în Fâșia Gaza. Duminică, Israel avea informații doar despre 155 de ostatici.

UPDATE ora 11: Mulțimi de oameni care doresc să părăsească Gaza s-au adunat la punctul de trecere a frontierei Rafah spre Egipt, în urma informațiilor că acesta ar putea fi redeschis temporar la ora 9 (ora României). Orice redeschidere a punctului de trecere Gaza-Egipt ar permite totodată intrarea în zonă a ajutoarelor umanitare.

Totuși, la această oră, punctul de trecere rămâne închis. Peste 200 de români și membrii familiilor acestora au cerut sprijin de la MAE pentru evacuarea din Gaza. În acest moment, și ei se află în zona Rafah.

“Până în prezent, din cei 350 de români și membri familiilor pe care îi avem în atenție, peste 200 ne-au cerut ajutorul pentru evacuarea din Fâșia Gaza. Aceștia sunt relativ grupați, suntem în contact cu ei în timp real. Situația de securitate din teren nu a permis evacuarea lor, în condiții de siguranță. Ei se află în apropierea punctului de trecere de la Rafah. Suntem în contact cu ei. Nu pot spune la ce distanță sunt ei față de punctul de trecere, din motive lesne de înțeles. Din informațiile pe care le avem noi, ei se pot deplasa spre punctul de trecere”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE la Antena 3.

Update ora 09.30: Israelul a activat un plan de evacuare a tuturor locuitorilor aflați la aproximativ 2 km de Liban, a anunțat armata israeliană luni dimineață. În total, este vorba despre mii de oameni din 28 de localități.

Decizia are loc în contextul intensificării schimburilor de focuri cu gruparea Hezbollah din Liban. În ultimele zile, situația a devenit tensionată și în nordul Israelului, iar Hezbollah, sprijinită de Iran, a bombardat localitățile de la graniță zilnic. Un civil israelian a fost ucis duminică într-un atac cu rachete al Hezbollah. Noaptea trecută, armata israeliană a bombardat infrastructura militară a grupării din Liban, însă nu este clar dacă sunt victime în urma atacului.

Știrea inițială: Egiptul va redeschide, luni dimineața, punctul de trecere din Gaza, dar nu este clar dacă va permite intrarea tuturor refugiaților, sau numai a celor cu cetățenie străină. Armata israeliană nu a primit deocamdată ordinul de invazie.

Sinteza evenimentelor din weekend:

  • Armata israeliană a încheiat pregătirile de invadare terestră a Fâșiei Gaza încă de vineri, dar ordinul de atac a fost amânat.
  • Zeci sau sute de mii de palestinieni au părăsit zona de nord a Fâșiei Gaza, pe rutele indicate de armata israeliană, în așteptarea unui atac la sol. Aparent, Hamas a încercat să blocheze rutele de evacuare ale civililor.
  • Hamas a continuat lansările de rachete din interiorul Gaza, în ciuda atacurilor aviației israeliene, care a încercat să vizeze centre de comandă și depozite de muniții.
  • La granița dintre Liban și Israel, în nord, Hezbollahul pro-iranian și-a extins campania de tiruri cu rachete și arme antitanc împotriva forțelor israeliene.
  • Armata israeliană a bombardat aeroportul din Alepp, Siria, aparent pentru a opri un transport de armament din Iran. Este a doua oară când Israelul atacă aeroporturile siriene, în ultima săptămână.
  • Iranul și aliații săi amenință cu extinderea conflictului, în cazul în care Israelul invadează Gaza. Ministrul iranian de Externe s-a întâlnit cu înalți oficiali ai Hamas și Qatar, în timpul unei vizite oficiale la Doha.
  • SUA au depus eforturi pentru a convinge Egiptul să deschidă punctul de trecere de la Rafah, din Gaza, pentru a permite evacuarea cetățenilor străini. În același timp, administrația americană le-a cerut cetățenilor săi din Gaza să se mute în proximitatea punctului de trecere a frontierei, iar în această dimineață a anunțat că acesta va fi redeschis. Nu este clar dacă Egiptul va permite intrarea tuturor palestinienilor care fug din Gaza, sau numai a celor care au (și) cetățenie străină.

Surse: Reuters, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday