Membrii unei inițiative finanțate de UE spun că, odată cu creșterea costului vieții în Europa, familiile se confruntă cu facturi mai mari la energie și inflație, și subliniază că este datoria guvernelor să se asigure că elevii mănâncă cel puțin o masă sănătoasă pe zi. Experții transmit că mesele oferite elevilor la școală pot “produce o schimbare radicală la nivel de societate”, iar UE lucrează deja la acest lucru, prin intermediul proiectului “SchoolFood4Change”, care cuprinde peste 3.000 de școli și, implicit, 600.000 de elevi din 16 orașe și regiuni din 12 țări membre UE.

Situația variază însă drastic de la o țară la alta. Spre exemplu, în state precum Finlanda, Estonia și Suedia, guvernele acordă copiilor o masă gratuită la școală, în timp ce în alte țări precum Norvegia sau Olanda, această practică este absentă. Experții își doresc ca mesele gratuite să fie puse la dispoziția tuturor copiilor, în special celor din mediile sărace, care sunt, de asemenea, mai predispuși să nu primească nici măcar un mic dejun acasă.

De la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, prețurile la alimente au crescut și mai mult, astfel că unii părinți nu și-au mai putut permite să cumpere copiilor alimentele adecvate sau să plătească pentru mâncarea de la școală. Mulți copii merg la școală și fără să fi mâncat micul dejun, iar dacă instituția nu oferă astfel de servicii, atunci unii copii petrec ore în șir fără nemâncați”, a declarat Peter Defranceschi, unul dintre experții care se ocupă de proiectului european.

Manuel Franco, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea Alcala din Spania, afirmă că țările europene ar trebui să înceteze să mai privească acordarea meselor gratuite în școli ca pe o cheltuială, ci ca pe o investiție, un instrument vital pentru combaterea crizelor de sănătate și pentru reducerea inegalității sociale. “Consecințele unei alimentații nesănătoase se văd la copii și adolescenți, iar asta e o problemă pe termen lung pentru sănătatea și bunăstarea populației. Știm că, pe termen lung, adulții care au o dietă săracă în proteine și nutrienți dezvoltă boli precum diabet și cancer”, avertizează acesta.

În timp ce acordarea de mese în școli și politicile de sănătate publică țin de fiecare țară europeană în parte, Franco mai subliniază că, în conformitate cu inițiativa “Child Guarantee” adoptată în urmă cu doi ani, țările membre ale blocului comunitar ar trebui să combată sărăcia și excluziunea socială a copiilor și să garanteze drepturile de bază, cum ar fi asistența medicală și educația. Unul dintre obiectivele acestei inițiative este “educația gratuită, inclusiv activități școlare și cel puțin o masă sănătoasă pe zi la școală”.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday