Multe instituții importante sau clădiri simbolice din lume, precum Turnul Eiffel din Paris, Opera din Sydney, Casa Albă din Washington D.C. și Empire State Building din New York au fost iluminate, în ultimele zile, în alb și albastru, în semn de solidaritate cu Israelul. În același scop, o mulțime de lideri mondiali și personalități internaționale au prezentat mesaje de susținere și de condoleanțe pentru cei care și-au pierdut viața, în ultimele zile.
🔴🇮🇱🇵🇸 DIRECT – La Tour Eiffel s’illumine aux couleurs du drapeau israélien à Paris! #GazaUnderAttack #Israel_under_attack#PalestinaLibre #Palestine #Israel #TelAviv #Israël#FreePalastine #Hamas #Jerusalem#TPMP pic.twitter.com/xssrvxBZnW
— 🚨DIRECT DÉBAT 🚨 (@DebruyneJulien2) October 9, 2023
Dincolo de manifestările de solidaritate, multe state occidentale şi-au întărit securitatea în locurile frecventate de evrei, cum sunt școlile, sinagogile sau alte instituții. În Statele Unite, FBI și Departamentul pentru Securitate Internă le-au trimis autorităților locale și statale mesaje de atenționare cu privire la siguranța publică, deși nu au existat “date exacte care să indice o amenințare pentru Statele Unite”. Guvernul a observat o activitate sporită, în mediul online, a neo-naziștilor, a extremiștilor pro-Hamas și a adepților supremației albilor.
“Glory to the martyrs,” chanted Palestinian activists at the University of Wisconsin yesterday.
The left tells us neo-Nazis are hidden around every corner in America yet it’s college campuses holding rallies openly cheering on the murder of Jews.
pic.twitter.com/COhCfFyS72— Greg Price (@greg_price11) October 11, 2023
În Franța, unde se află cea mai numeroasă comunitate de evrei din Europa, ministrul de Interne a mobilizat zece mii de ofițeri de poliție pentru a asigura securitatea a peste 500 de locuri de interes pentru evrei, cum ar fi școli și sinagogi. De asemenea, mai multe mitinguri pro-palestiniene au fost interzise în diverse locuri din țară.
Germania și Marea Britanie au luat, și ele, măsuri pentru combaterea acțiunilor împotriva israelienilor, după ce pe rețelele sociale au apărut videoclipuri cu grupuri de oameni care sărbătoreau pe străzile Berlinului şi Londrei atacul Hamas, fluturând steaguri palestiniene. Dacă poliția britanică a intensificat patrulele în întreaga capitală, poliția din Berlin a sporit protecția în jurul obiectivelor de interes pentru evrei.
De partea cealaltă, cei care susțin atacul organizației Hamas vorbesc despre o ipocrizie la nivel global și afirmă că Fâșia Gaza a fost supusă unei blocade de ani de zile, care a dus la o criză umanitară. Din cauza izolării zonei de către Egipt și Israel din ultimii ani, care a presupus restricții de alimentare cu apă, energie și alte bunuri, mai mult de jumătate din populația din Gaza trăiește în sărăcie, iar 80% din locuitori depind de ajutoarele umanitare.
Peste 263 de mii de persoane au fost strămutate în Gaza de când Israelul a început atacurile aeriene, iar numărul “este așteptat să crească”, a transmis Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. Spitalele din zonă sunt copleșite și se confruntă cu o penurie de medicamente și de combustibil pentru generatoare.
În cel mai recent raport, Armata Israeliană a anunțat că peste 1.200 de persoane și-au pierdut viața în Israel și aproximativ 150 de civili au fost capturați și duși în Fâșia Gaza. În regiunea Gaza, au murit peste o mie de persoane, iar peste 5.000 au fost rănite.
Sursă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.