Într-o scrisoare adresată lui Elon Musk, comisarul responsabil pentru piața internă, Thierry Breton, i-a cerut miliardarului să abordeze problema răspândirii dezinformării pe X (fostul Twitter), după ce mai multe postări false au apărut pe rețeaua de socializare în urma declanșării atacurilor din Israel și Fâșia Gaza. Comisarul i-a cerut să se conformeze noilor norme UE legate de conținutul postat în mediul online potrivit cărora, X și alte platforme online “trebuie să elimine conținutul ilegal și să ia măsuri pentru a aborda riscurile la adresa securității publice și a discursului civic”.

Breton a declarat că X a fost folosită în mod activ pentru a răspândi conținut ilegal și dezinformare în UE, lucru pe care Elon Musk l-a negat, argumentând că “politica companiei sale este că totul este transparent”.

Comisarul UE i-a transmis: “Sunteți foarte conștient de rapoartele utilizatorilor dumneavoastră – și ale autorităților – privind conținutul fals și glorificarea violenței. Depinde de dumneavoastră să demonstrați că treceți la fapte. Având în vedere situația urgentă, mă aștept, de asemenea, să fiți în contact cu autoritățile de aplicare a legii relevante și cu Europol și să vă asigurați că răspundeți prompt la solicitările acestora”.

În urma atacurilor care au avut loc în weekend în Israel, pe rețelele de socializare au apărut numeroase postări care răspândesc informații false legate de incident. Cele mai multe dintre acestea au fost făcute publice pe X. De exemplu, unele dintre postări sunt făcute de utilizatori care pretind că anumite persoane, în special copii, au fost răpite de către soldații israelieni. O postare însoțită de un videoclip vechi de doi ani, care a fost vizionat de sute de mii de ori, are drept descriere mesajul fals Ultimele știri: Soldații israelieni lași au răpit fetițe palestiniene de 6 și 3 ani”.

De asemenea, pe TikTok, un videoclip care pretinde a arăta zeci de teroriști Hamas atacând Israelul a strâns peste două milioane de vizualizări în doar câteva zile. În realitate, locația din videoclip este o academie militară din Cairo, Egipt, iar în urma unei verificări mai detaliate, se poate observa un steag egiptean pe clădirea respectivă, dar și stema academiei. Soldații care “atacă” sunt de fapt parașutiști egipteni, care desfășoară un exercițiu militar.

Dezinformarea de pe internet, în special pe X, devine o problemă tot mai greu de combătut. Din cauza modificărilor făcute de Elon Musk la începutul anului, acum este mai dificil pentru specialiști să caute și să găsească postările care răspândesc dezinformare și care instigă la ură. Cercetătorii din domeniu au explicat că “au pierdut capacitatea de a urmări automat cuvintele-cheie, hashtag-urile și alte informații despre evenimente în timp real, deoarece X a eliminat accesul la un instrument de date care era gratuit pentru academicieni înainte de achiziționarea platformei de către Musk”. În lipsa acestui instrument, cercetătorii trebuie acum să analizeze manual mii de linkuri. 

Într-o postare pe platforma de socializare făcută luni, X a declarat că a eliminat conturile noi afiliate cu gruparea Hamas și că “a luat măsuri împotriva a zeci de mii de postări pentru că au împărtășit materiale grafice, discursuri violente și comportament plin de ură”. Totuși, postările false au continuat să apară, inclusiv cele legate de ajutoare financiare și militare oferite de SUA și alte state pentru Israel.

Surse alternative: Reuters, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday