Update ora 23:10John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a anunțat că SUA vor avea la dispoziție un al doilea portavion în Marea Mediterană, care să poată fi trimis în estul mării, “dacă va fi nevoie”. Oficialul a precizat că desfășurarea portavionului USS Dwight D. Eisenhower și a grupului său de luptă în Mediterană a fost programată anterior declanșării războiului dintre Israel și Hamas.

Update ora 22:00: Secretarul american de stat, Antony Blinken, și trimisul special adjunct pentru probleme legate de ostatici, Steve Gillen, au plecat din SUA către Israel. Reuters scrie că misiunea lui Blinken este de a preveni izbucnirea unui război mai amplu în Orient și de a colabora cu aliații regionali ai SUA pentru a încerca eliberarea celor peste o sută de persoane luate ostatice de Hamas.

Înainte de urcarea în avion, Blinken a declarat că SUA poartă discuții cu Israel și Egipt pentru deschiderea unor coridoare de siguranță, însă a indicat faptul că prioritară este apărarea Israelului. Oficialul a adăugat: “Avem un număr foarte mare de americani care rămân de negăsit. Lucrăm îndeaproape cu guvernul israelian pentru a determina unde se află aceștia și dacă au fost luați ostatici de către Hamas”, potrivit declarației citate de CNN.

În jur de 20 de cetățeni americani sunt dați dispăruți în Israel, potrivit datelor furnizate de consilierul președintelui Biden pentru Securitate Națională, Jack Solovan. Alți 22 de americani au fost uciși în urma atacurilor Hamas din weekend.

Update ora 15:40: Fâșia Gaza nu mai are electricitate. Singura centrală din regiune a rămas fără combustibil, în urma “asediului complet” impus de Israel. Alimentarea cu energie electrică în Fâșia Gaza a fost oprită, după ce singura centrală a rămas fără combustibil. Peste 400.000 de persoane care locuiesc în Fâșia Gaza au rămas acum fără apă curentă, electricitate, internet și servicii de canalizare, iar ONU informează că șapte spitale din regiuni nu mai dispun de provizii pentru tratarea răniților. 

Israelul a anunțat că va întrerupe alimentarea cu energie electrică a teritoriului în urmă cu câteva zile, ca urmare a atacului lansat de gruparea teroristă Hamas. Toate punctele de trecere a frontierei din Gaza au fost, de asemenea, închise, astfel că este imposibil importul de combustibil pentru alimentarea centralei electrice. Oamenii mai pot obține electricitate doar cu ajutorul generatoarelor, atâta timp cât dispun de combustibil pentru acestea

În același timp, BBC relatează că sirenele sună în Israel. Postul de radioteleviziune de stat al Israelului raportează, de asemenea, că mai multe rachete au fost lansate către regiunile din centrul țării.

Update ora 14:00: Hamas a lansat un nou val de rachete asupra orașelor Așkelon și Așdod din sudul statului Israel, în apropierea graniței cu Fâșia Gaza. Deși mare parte dintre acestea au fost interceptate de sistemul de apărare Iron Dome, un proiectil a lovit o clădire din Așkelon, anunță Haaretz. Deocamdată, autoritățile israeliene nu au anunțat victime.

În nord, Armata Israeliană a atacat cu drone un post de peste granița cu Liban, controlat de gruparea Hezbollah. Anterior, teroriștii au efectuat un atac cu rachete ghidate asupra unui post militar israelian.

În sud, forțele israeliene au lovit Universitatea Islamică din Gaza, despre care afirmă că a fost transformată de Hamas într-un important centru operațional, politic și militar: “Hamas a transformat o universitate într-o tabără de antrenament pentru dezvoltarea de arme și informații din domeniul apărării”, se arată în postarea Ministerului Apărării de pe X (fostul Twitter).

Update ora 12:00: Armata Israeliană a mobilizat circa 300 de mii de rezerviști lângă Fâșia Gaza. Ministerul Apărării spune că misiunea acestora este să se asigure “că la sfârșitul războiului Hamas nu va mai avea nicio capacitate militară”.

Armata Israelului a transmis, în cadrul actualizării zilnice, că a refăcut apărarea din apropierea graniței cu Fâșia Gaza, trimițând soldați, infanterie, mai multe corpuri de artilerie și 300 de mii de rezerviști.  Se subliniază că luptele vor continua și se vor intensifica în zilele următoare.

Armata a transmis, de asemenea, că este “aproape de Fâșia Gaza și se pregătește să execute misiunea care i-a fost încredințată de guvernul israelian – de a se asigura că Hamas, la sfârșitul războiului, nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată amenința sau ucideți civili israelieni.”

Până acum au murit 1.200 de israelieni, majoritatea civili, iar mai mult de 2.700 de persoane sunt rănite. Armata a raportat că a descoperit atrocități greu de imaginat în locurile unde Hamas a acționat.

Știrea în forma inițială: Israelul a continuat bombardarea Fâșiei Gaza și anunță că omorât mai mulți oficiali Hamas. Analiștii militari sunt de acord că o invazie la sol a teritoriului controlat de teroriști nu mai poate fi evitată. Schimburi de bombardamente și tensiune în creștere la granița cu Libanul.

Potrivit rapoartelor oficiale de miercuri dimineața, aviația israeliană a lovit azi-noapte 450 de ținte din Gaza. Marți seara, armata israeliană a anunțat că a reușit să îi ucidă pe ministrul Hamas al economiei și pe un important membru al conducerii politice a organizației care conduce Gaza. Presa israeliană anunță, miercuri dimineața, că în bombardamentele de azi-noapte a fost ucis fratele liderului militar al grupării Hamas.

Purtătorul de cuvânt al Tzahal (denumirea în ebraică a armatei israeliene) a declarat miercuri dimineața că zona de nord este considerată “front activ”, în condițiile în care pe parcursul zilei de ieri 15 rachete au fost lansate din Liban asupra teritoriului israelien. Alte bombardamente sporadice au fost lansate din Siria, iar armata israeliană a răspuns la rândul ei cu tiruri de artilerie și rachete aer-sol, lansate din elicopeterele de atac.

Potrivit raportărilor făcute de ambele părți, în cele patru zile de conflict, numărul morților din Israel a urcat la 1.200, iar cel al răniților la aproape 3.000, în timp ce bombardamentele din Gaza au produs până acum peste 800 de decese și 4.250 de răniți. Separat, armata israeliană spune că 1.500 de teroriști Hamas au fost uciși pe teritoriul său în decursul raidului de sâmbătă și în operațiunea de curățare a teritoriului de după atacul acestora. De altfel, autoritățile israeliene au prezentat un amplu arsenal, compus inclusiv din arme anti-tanc, pe care aceștia l-au adus în Israel în timpul incursiunii de sâmbătă, fapt ce ar indica că aceștia urmăreau să ducă un război de durată împotriva armatei, dar nu au reușit să ucidă decât 140 de soldați, restul victimelor fiind civili.

Majoritatea specialiștilor militari sunt de acord că Israelul se pregătește de o invazie la sol a Fâșiei Gaza și că aceasta a devenit inevitabilă, chiar dacă va produce pierderi umane foarte mari, Gaza fiind o zonă dens populată. Într-o analiză pentru Sky News, profesorul Michael Clarke explică faptul că, în condițiile în care Hamas a adus aproximativ 130 de ostatici în Gaza, “opțiunile Israelului nu arată prea bine”.

“Campania actuală de bombardamente vizează depozitele de muniție și centrele de comandă ale Hamas, majoritatea deghizate în clădiri aparent civile, dar după aceasta nu va mai exista alternativă la o invazie terestră a Fâșiei Gaza. Orice altă acțiune nu ar atinge obiectivul declarat al premierului Benjamin Netanyahu de a distruge complet gruparea teroristă Hamas. (…) Guvernul israelian a reacționat în același mod în care au făcut-o guvernele britanic și american după atrocitățile ISIS, având justificarea legală și decizia politică de a-l eradica complet. Dacă acest lucru se poate realiza sau nu printr-o campanie militară rămâne o întrebare discutabilă, dar cu siguranță va exista o campanie militară la scară largă în viitorul foarte apropiat.

Nu în ultimul rând, guvernul israelian dorește să arate clar tututor forțelor din regiune – Hezbollah, Jihadul Islamic Palestinian, Siria și mai ales Iranului, că nu va rămâne niciodată pasiv în fața unor astfel de atacuri”.

Profesorul Clarke mai arată că, cel mai probabil, armata israeliană va lansa un atac din toate direcțiile asupra Fâșiei Gaza, simultan de pe mare și de pe uscat, iar campania de bombardamente aeriene se va intensifica în orele care preced invazia.

Surse: Jerusalem Post, AlJazeera, SkyNews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday