UNICEF a întocmit primul raport în care a stabilit exact situația copiilor care au trebuit să-și părăsească locuințele din cauza efectelor schimbărilor climatice, între 2016 și 2021. Potrivit raportului, în medie, în fiecare zi au fost strămutați sau evacuați 20 de mii de copii, 95% dintre ei din cauza inundațiilor și furtunilor, iar restul din cauza secetei sau incendiilor de vegetație.

Cele mai afectate regiuni au fost Asia de Est și zona Pacificului. În 2020 ciclonul Amphan a determinat strămutarea a 1,5 milioane de copii din India, Bangladesh, Myanmar și Bhutan. Un an mai târziu, autoritățile din Filipine, Palau și Vietnam au evacuat 1,5 milioane de copii, în așteptarea taifunului Rai.

Filipine, India și China au fost cele mai afectate state, din cauza reliefului și a poziționării geografice, iar experții avertizează că situația se va înrăutăți în anii următori. Totuși, în raport se arată că toate cele trei țări pun în aplicare planuri de evacuare preventivă, ceea ce înseamnă că minorii pot fi mutați înainte ca un dezastru să se producă.

Statele cele mai afectate de inundații au fost Sudanul de Sud și Somalia, unde 10% din copii au fost forțați să își părăsească casele. Ambele țări implementează puține planuri de prevenție, ceea ce îi face pe copii să fie și mai vulnerabili. Copiii din Somalia au fost nevoiți să plece și din cauza secetei.

Indiferent dacă este de scurtă durată sau pe termen lung, strămutarea poate amplifica riscurile la care copiii sunt supuși, precum exploatarea, traficarea sau abuzul. De asemenea, aceștia sunt mai expuși la malnutriție, boli și imunizare inadecvată, arată raportul.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday