Alocarea de 108 miliarde de dolari (10 mii de miliarde de ruble) pentru 2024 ar fi de trei ori mai mare decât cea pentru 2021, ultimul an înaintea invadării Ucrainei, și cu 70% mai mare decât cea pentru anul în curs. Pentru a obține această sumă, statul se bazează într-o mai mare măsură pe veniturile neregulate, provenite din taxe și impozite unice, inclusiv “donații voluntare” pe care companiile occidentale sunt forțate să le plătească atunci când ies din piața rusă.

Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, a declarat că bugetul apărării va permite Rusiei să “susțină complet sarcinile operațiunii militare speciale”, cu referire la războiul împotriva Ucrainei. Ministrul a adăugat că majorarea cheltuielilor militare sunt esențiale pentru ca țara să își atingă obiectivul principal – victoria. 

Bugetul-record, stabilit pentru anul 2024, ar reprezenta 6% din PIB-ul Rusiei, depășind în premieră cheltuielile alocate asistenței sociale. Kremlinul va trebui să apeleze la mult mai multe surse de venit, pentru a obține întreaga sumă.

Un economist și profesor la Universitatea din Chicago a declarat pentru Financial Times că “Putin are două priorități: războiul și puterea. De aceea, procesul împărțirii bugetului funcționează acum în așa fel încât factorii de decizie politică se asigură mai întâi că junta primește ceea ce are nevoie pentru război, iar apoi abordează restul bugetului. (…) Și pentru a face toate acestea, ei caută în mod constant noi surse pentru a strânge bani.”

În planul de finanțare pentru 2024 se prevede ca pentru veniturile neregulate obținute să ajungă la 2,52 mii de miliarde de ruble, cea mai ridicată sumă înregistrată vreodată în acest domeniu și cu mult mai mare față de 745 de miliarde de ruble, anul acesta.

În ceea ce privește situația veniturilor provenite din taxele excepționale, pe care statul ar fi trebuit să le primească, cea mai mare parte a acestora este reprezentată de contribuțiile sociale, în valoare de 800 de miliarde de ruble, pe care companiile ar fi trebuit să le achite în 2022, dar care au fost amânate până în 2024.

Staul se așteaptă, de asemenea, să primească bani suplimentari și din taxele de export, din despăgubirile pe care companiile occidentale trebuie să le plătească atunci când părăsesc Rusia, din creșterile de taxe și reducerea subvențiilor pentru producătorii de energie, din creșterea tarifelor și din “donații voluntare”, care vor crește cu 10%-15%. Suma așteptată în total este de două miliarde de ruble. 

Rusia a început să aplice anul acesta și un impozit excepțional pentru “profiturile excesive” obținute de companiile de materii prime din sectorul metalurgic, obținând astfel 300 de miliarde de ruble. De asemenea, a scos 114 miliarde de ruble de la companiile occidentale.

Venituri suplimentare vor veni și din accizele pentru alcool și tutun, care din 2024 se vor tripla. FT scrie că o parte a veniturilor nu au fost luate în considerare în planul de buget, ceea ce înseamnă că, în total, veniturile Rusiei ar putea fi și mai mari.

Totuși, analiștii sunt sceptici că Kremlinul va putea să asigure toate veniturile suplimentare de care are nevoie, întrucât, consideră ei, bugetul se bazează pe o prognoză economică prea optimistă. În acest context, conform experților, este posibil ca guvernul să aplice mai multe taxe unice, după modelul de anul trecut. De asemenea, ar putea să exploateze profiturile obținute din vânzările de energie, iar în ultimă instanță să reducă cheltuielile în alte domenii decât cel al Apărării.

Cheltuielile Rusiei pentru desfășurarea războiului au depășit bugetul alocat pentru Ministerul Apărării. De altfel, jumătate din bugetul pentru securitate națională și aplicarea legii a fost îndreptat tot către război, întrucât a inclus plăți către forțele de securitate ruse, dar și un program de modernizare a industriei de apărare. Dincolo de aceste cheltuieli, Rusia trebuie să își îndrepte o parte din buget și către reconstrucția și integrarea teritoriilor pe care le-a anexat de la Ucraina, în urma unor referendumuri nerecunoscute la nivel internațional.

Încercarea statului de a obține noi fonduri se răsfrânge și asupra oligarhilor ruși, care sunt afectați de sancțiunile occidentale și de încercările Rusiei de a susține rubla la un nivel suficient de ridicat. 

Analiza integrală pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday