Raportul, realizat de Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania, arată că, pentru a ajunge în situația ideală în care se renunță la combustibilii fosili, Europa va avea nevoie de investiții anuale de 140 de miliarde de euro până în 2030 și de 100 de miliarde de euro pe an între 2030 și 2040. 

În timp ce majoritatea sumei ar fi necesară pentru dezvoltarea industriei eoliene, resursele solare, de hidrogen și geotermale ar deveni pilonii suplimentari ai unei strategii care ar permite ca necesarul de energie electrică al Europei să fie asigurat exclusiv din surse regenerabile până în 2030. 

Cu toate acestea, raportul conchide că va mai fi nevoie de încă un deceniu după 2030, pentru a converti întreg sistemul energetic actual, inclusiv elemente precum rețeaua de încălzire a locuințelor cu petrol sau gaze, la surse regenerabile. Luna trecută, eurodeputații au adoptat forma obiectivelor în vederea extinderii accelerate a rețelelor de energie regenerabilă, o parte esențială a planurilor Europei de a limita și combate efectele schimbărilor climatice.

Aceste cifre sunt considerabile, dar este important de reținut că se estimează că țările europene au cheltuit suplimentar 792 de miliarde de euro în ultimul an doar pentru a susține sistemul actual de protejare a consumatorilor de efectele crizei energetice aduse de invazia rusă în Ucraina”, mai scrie în raportul institutului finanțat de statul german.

Sursa: Reuters

Foto: Dinozzaver | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday