Roscosmos, agenția spațială de stat a Rusiei, a precizat că unitatea de control a sondei nu a reușit să oprească sistemul de propulsie, care a fost activ mai mult decât trebuia, în timp ce nava Luna-25 se îndrepta cu viteză spre Polul sud al Lunii. 

La emiterea unui impuls de corecție pentru a transfera nava spațială de pe o orbită lunară circulară pe o orbită eliptică de pre-aterizare, sistemul de propulsie al sondei Luna-25 a fost activ pentru 127 de secunde, în loc de 84 de secunde cât era planificat, a transmis Roscosmos.

Sonda Luna-25 a întâmpinat probleme în timp ce încerca să pătrundă pe orbita Lunii, înainte de aselenizare, și s-a prăbușit ulterior. În primă fază, Roscosmos informase că la bordul navei Luna-25 a apărut “o situație anormală”, care nu i-a permis să efectueze manevrele obișnuite intrării pe orbită. Nava Luna-25 a plecat în spațiu pe 10 august, fiind prima lansare a Rusiei din 1976.

Eșecul misiunii a evidențiat declinul capacității Moscovei în materie de explorare a spațiului, având în vedere “perioada de glorie” din timpul Războiului Rece, când Rusia a devenit prima țară care a lansat un satelit pe orbita Pământului, în 1957, iar cosmonautul Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spațiu, în 1961. 

La două săptămâni după incidentul din august, sonda spațială indiană a aselenizat cu succes la polul sudic al Lunii, India devenind a patra țară care ajunge pe satelitul natural al Pământului.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday