Reuters a realizat reportajul discutând cu 13 persoane direct sau indirect implicate în această situație, inclusiv cinci soldați recrutați din penitenciare, trei rude ale acestora și trei militari profesioniști, care au interacționat cu noii recruți. Toți au cerut să li se păstreze anonimatul, de teama unor represalii. Reuters a verificat, însă, identitatea fiecăruia, consultând acte judiciare, vorbind cu apropiații lor și verificând conturile de pe rețelele de socializare.

Sute de persoane condamnate și încarcerate, atât din circuitul civil, cât și cel militar, au fost recrutate pentru a lupta în Ucraina, fiind grupate în așa-numitele unități “Storm-Z”. Acestea au fost trimise în prima linie a conflictului, în acest an, unde au fost rapid ucise sau rănite și lăsate ulterior să moară, întrucât comandanții militari consideră că viața lor valorează mai puțin decât cea a militarilor profesioniști.

Unul dintre soldații cu care Reuters a vorbit, și care a luptat în mai și iunie în Bakhmut,  a spus că “luptători din Storm-Z sunt doar carne de tun”. El a relatat cum a oferit îngrijiri medicale unui grup de șase-șapte răniți, deși comandantul îi ordonase să-i abandoneze. A mai adăugat că, în cazul în care orice soldat este prins că a consumat alcool, este trimis în unitățile Storm-Z. Aceeași pedeapsă este aplicată și pentru alte abateri, cum ar fi consumul de droguri sau refuzul de a aplica ordinele.

Reuters a încercat să obțină un punct de vedere despre aceste unități, contactând un ofițer de unitate și chiar Ministerul rus al Apărării, însă nu a obținut niciun răspuns. Și dacă aceste practici ar fi recunoscute la nivel oficial, Convenția de la Geneva nu include reguli legate de modul în care statul îi pedepsește pe propriii soldați. În presa rusă controlată de stat, despre Storm-Z se scrie că a fost implicat în lupte intense și că unii luptători au primit medalii pentru curaj. Nu se regăsește însă niciun detaliu despre modul în care au fost constituite unitățile sau despre pierderile de vieți omenești.

A existat însă și un caz de soldați Storm-Z care s-au săturat de modul în care sunt tratați și au decis să nu se mai supună ordinelor, înregistrând un videoclip în care se plângeau de tratamentul la care au fost supuși. Pe înregistrare, unul dintre ei a transmis: În prima linie, unde am fost, nu am primit livrări de muniție. Nu am primit apă sau mâncare. Răniții nu au fost luați: acum morții încă putrezesc acolo. Ni se dau ordine îngrozitoare care nici măcar nu merită îndeplinite. Refuzăm să continuăm să desfășurăm misiuni de luptă”. Rudele celor care au apărut pe filmare au declarat pentru Reuters că bărbații au fost bătuți, după încercarea de revoltă, și că luptă în continuare în aceste unități.

O unitate Storm-Z cuprinde în general între 100 și 150 de soldați, care sunt trimiși în părțile cele mai periculoase ale frontului, suferind pierderi mari. Cei intervievați au spus că cel mai des aceste unități se găsesc în estul și sudul frontului. 

Reuters scrie că desfășurarea unor unități formate din infractori în prima linie este deja o practică în Rusia. Și gruparea de mercenari Wagner, care a fost desființată după rebeliunea din iunie, adopta un stil similar. Precedentul istoric s-a înregistrat în 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, liderul sovietic Stalin i-a pedepsit pe militarii care au fugit din calea atacatorilor naziști și i-a trimis în așa-numitele batalioane “de pedeapsă”, în cele mai periculoase părți ale frontului.

Trupele Storm-Z, spre deosebire de mercenarii Wagner, sunt sub coordonarea directă a Ministerului rus al Apărării. Totuși, instituția nu recunoaște existența lor, deși primele informații despre formarea unităților au apărut în aprilie anul acesta, într-un document ce pare a fi unul oficial scurs de la Armata Rusă, și analizat de ISW. Reuters nu a reușit să determine exact numărul de persoane implicate în aceste unități, însă din declarațiile martorilor, pare a se apropia de ordinul sutelor.

Atunci când erau recrutați, infractorii primeau promisiunea că vor fi grațiați, scăpând de închisoare și de acuzațiile penale, dar și plătiți. Sursele consultate de Reuters spun că la angajare li se promiteau salarii de două mii de dolari pe lună, însă în realitate erau plătiți doar undeva la jumătate. Agenția de presă a prezentat și cazul concret al unui tânăr care în 2021 se afla într-un penitenciar din Rusia, unde ispășea o pedeapsă de doi ani pentru tâlhărie. Rudele acestuia au spus că recrutori din cadrul Ministerului Apărării i-au propus să lupte în Ucraina, pentru a-și curăța cazierul judiciar și a câștiga bani, de care avea nevoie pentru a renova locuința familiei. El a fost trimis în regiunea Zaporijie, unde forțele ucrainene au spart acum prima linie de apărare a rușilor. Ultima dată, rudele au vorbit cu bărbatul în iunie, iar acum  este dispărut.

Reportajul integral pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday