“Prin investiții insuficiente, punem de fapt în pericol securitatea energetică. Fără acestea, cred că există posibilități serioase ca prețurile, care duc la volatilitatea pieței, să crească pe măsură ce cererea se majorează”, a declarat Haitham Al Ghais, șeful OPEC, pentru CNN, în timpul unei conferințe ținută la Abu Dhabi.

Prețul petrolului european, Brent, care este un indicator de referință la nivel mondial, a urcat săptămâna trecută cu 29% de la minimul de la mijlocul lunii iunie, depășind 97 de dolari pe baril și ajungând la cel mai mare nivel din ultimul an. Această situație a fost generată în special de Rusia și Arabia Saudită, care s-au înțeles să reducă producția, pentru a ridica prețul.

Întrebat dacă se așteaptă ca prețul petrolului să depășească 100 de dolari pe baril, așa cum preconizează analiștii, șeful OPEC a răspuns că organizația nu prognozează prețuri ci analizează factorii care ar putea genera o scumpire. 

Acesta a adăugat: “Cred că este esențial ca lumea să înțeleagă bine. Prin investiții insuficiente, punem în pericol securitatea energetică – lumea va avea nevoie de investiții de cel puțin 12 mii de miliarde de dolari la nivel global pentru industria petrolului până în anul 2045.”

Haitham Al Ghais consideră că creșterea populației și a economiei la nivel global fac imposibilă satisfacerea cererii de energie exclusiv prin surse regenerabile sau hidrogen. Comentariile șefului OPEC vin la scurt timp după ce Agenția Internațională pentru Energie a preconizat că cererea globală de petrol, gaze naturale și cărbune ar putea atinge vârful până în 2030.

De altfel, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a cerut ca cheltuielile pentru noi investiții în petrol și gaze naturale să se oprească imediat dacă lumea vrea să mai aibă șansa de a reduce emisiile nete la zero, până în 2050. 

Directorul AIE a spus și că păstrarea temperaturii globale la maxim 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, prag dincolo de care vremea extremă va avea efecte catastrofale, este o sarcină extrem de greu de atins. Pentru a putea fi îndeplinit obiectivul, cererea globală de combustibili fosili ar trebui să scadă cu 25% până în 2030, în comparație cu nivelurile actuale, conform calculelor AIE.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday