Studiu. Bărbații diagnosticați cu cancer de prostată pot fi vindecați rapid și eficient cu un număr mai mic de ședințe de radioterapie, în care sunt folosite doze mai mari de radiații.

Studiul a fost realizat de Royal Marsden NHS și Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra pe un eșantion de 874 de pacienți din Marea Britanie, Irlanda și Canada, cu cancer de prostată, care se aflau în grupa de risc mediu și a căror boală nu a metastazat.

Medicii au observat, pe parcursul studiului, că boala nu a evoluat, deși au făcut cu trei sferturi mai puține ședințe de radioterapie decât în mod normal, fiecare dintre ele conținând însă o doză mai mare de radiații. Concret, s-a reușit tratarea bolii în cinci zile, în loc de patru săptămâni, fiind obținute chiar rezultate mai bune. După cinci ani în care pacienții au primit doar cinci doze de radioterapie, în loc de 20, s-a constatat că 96% dintre ei s-au vindecat, spre deosebire de 95% tratați după metoda veche. 

Cercetătorul principal, profesorul Nicholas van As de la Spitalul Royal Marsden din Londra a subliniat că rezultatul a fost “excepțional” pentru pacienți. Efectuarea unui număr redus de doze nu a făcut necesară și terapia hormonală, ceea ce i-a scutit pe bolnavi de numeroase efecte secundare.

Prostate Cancer UK a spus că descoperirea are potențialul fantastic de a economisi timp și bani și de a oferi rezultate foarte bune, într-un sistem aflat sub presiune. Prin reducerea numărului de ședințe de radioterapie, sute de mii de doze vor fi economisite. În Marea Britanie, standardul este de 20 de doze, însă în alte țări precum SUA se administrează, în medie, 40 de doze.

Rezultatele cercetării vor fi prezentate la conferința Societății Americane pentru Radiații Terapeutice și Oncologie (Astro) din San Diego. Cei implicați în studiu au spus că se așteaptă ca descoperirea să fie rapid preluată și aplicată, mai ales că acest tip de cancer este cel mai comun în rândul bărbaților, cu 1,4 milioane de cazuri în întreaga lume pe an.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Sursa Foto: Piyapong Sintutan / Dreamstime

Folosim cookies