Un sondaj întocmit de biroul de statistică al UE arată că, anul trecut, 72% dintre tinerii europeni cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani nu ocupau un loc de muncă, în timpul studiilor. Doar  25% dintre tinerii din UE erau angajați în timpul studiilor, iar 3% se declarau disponibili pentru angajare și îşi căutau activ un loc de muncă, fiind șomeri.

În ceea ce privește ponderea pe țări a tinerilor angajați în timpul studiilor, cele mai mari procente au fost observate în Olanda (73%), Danemarca (52%) și Germania (45%). La polul opus, cele mai scăzute cifre au fost raportate în România (2%), Slovacia (5%) și Ungaria (6%).

Cele mai mari procente, pe țări, ale tinerilor care şi-au exprimat disponibilitatea pentru un loc de muncă şi au căutat în mod activ un job, au fost înregistrate în Suedia (13%), Finlanda (7%) și Olanda (6%). În schimb, tinerii din Ungaria, Cehia, România, Croația, Polonia și Lituania au fost cel mai puţin interesați în a-şi găsi un loc de muncă (sub 1%).

Defalcarea pe genuri arată că, în 2022, ponderea de participare a femeilor la educația formală a continuat să o depășească pe cea a bărbaților, în toate grupele de vârstă. Cele mai mari diferențe în acest sens au fost observate la nivelul categoriei 20-24 de ani (54% femei şi doar 45% bărbaţi). Totuşi, femeile au prezentat o probabilitate mai mare de a rămâne în afara forţei de muncă şi a sistemului de învățământ. 

Diferențele observate în funcție de gen au persistat în toate grupele de vârstă, cele mai pronunțate fiind înregistrate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. La nivelul acestora, 15% dintre femei și 7% dintre bărbați nu urmau nici studii şi nu erau nici angajaţi.

Eurostat subliniază că dinamica tranziției tinerilor de la educație formală la piața forței de muncă, care variază semnificativ între țările UE, poate fi influențată de sistemele naționale de educație, de disponibilitatea formării la locul de muncă, de caracteristicile pieței de muncă, dar și de factorii culturali.

Sursă: Eurostat

Sursa Foto: Mike Higginson / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday