Zăcământul de petrol și gaze naturale Rosebank este situat la nord-vest de insulele Shetland din Scoția, iar cea mai mare parte a sa este deținută de compania energetică de stat a Norvegiei, Equinor. Este cel mai mare din Marea Nordului și are un potențial de producție de 500 de milioane de barili de petrol.

Am aprobat astăzi planul de dezvoltare a câmpului Rosebank, ceea ce permite proprietarilor să își continue proiectul, a transmis într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al autorității de reglementare în domeniul petrolului și gazelor. Oficialul a mai adăugat că decizia a fost luată ținând cont de considerentele angajamentelor reducerii emisiilor poluante pe tot parcursul ciclului de implementare a proiectului.

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat anterior că dorește ca Marea Britanie să “maximizeze” sectorul petrolului și gazelor naturale din Marea Nordului și să acorde în acest sens sute de noi licențe de exploatare. Sunak a argumentat că aceste zăcăminte vor garanta securitatea energetică a Regatului Unit și vor contribui la reducerea facturilor la energie. 

ONG-urile de mediu au criticat proiectul încă de la primele discuții în acest sens, pe motiv că va avea un impact negativ asupra crizei climatice și că va pune sub semnul întrebării capacitatea Regatului Unit de a-și respecta angajamentele de a reduce emisiile nete de carbon până în 2050. Criticii planului mai susțin că Marea Britanie exportă 80% din petrolul exploatat, așa că pun la îndoială declarațiile premierului. 

“Rosebank nu va reduce în niciun fel facturile la energie și nu va spori securitatea energetică a Regatului Unit. Cea mai mare parte a acestui petrol extras va fi exportat și apoi va fi vândut către noi la prețuri care aduc cel mai mare profit industriei”, este de părere Tessa Khan, directorul executiv al organizației Uplift și avocat specializat în probleme climatice.

Agenția Internațională a Energiei a transmis, în 2021 că dacă lumea vrea să aibă șanse mari de a limita încălzirea globală la +1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, guvernele trebuie să renunțe la ideea de exploatare a noi zăcăminte de petrol și gaze. Aprobarea proiectului vine, de asemenea, la doar o săptămână după ce premierul Sunak a anunțat amânarea unor măsuri-cheie în materie de climă.

Sursă: CNN

Foto: Arild Lilleboe | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday