Conceput împotriva submarinelor sovietice, programul de supraveghere antisubmarin folosit de SUA în timpul Războiului Rece a fost cunoscut sub acronimul IUSS (Integrated Undersea Surveillance System) și a costat miliarde de dolari. Reactivarea sa apare acum ca o necesitate în contextul creșterii puterii navale a Chinei. Pe lângă amenințarea frecventă a Taiwanului, care implică un răspuns militar al SUA, Marina americană vrea să protejeze cablurile submarine de internet care traversează fundul oceanului, o rețea globală care transportă 99% din traficul transcontinental de date și care este frecvent supravegheat atât de China cât și de Rusia.

Proiectul constă într-o rețea de cabluri acustice subacvatice, dar care necesită modernizare, la care se adaugă o flotă de nave de supraveghere cu senzori și microfoane, care ar permite SUA să supravegheze mișcările subacvatice ale adversarilor. Cea mai notabilă schimbare a sistemului, arată Reuters, ar fi o investiție în senzori care ar urma să fie plasați în containere de marfă, încărcate pe orice navă cu punte plată, și care ar permite Marinei americane să integreze navele comerciale în supravegherea militară.

Planul Marinei SUA include, de asemena, construirea unei flote de drone navale, capabile să intercepteze navele inamice, instalarea de sateliți subacvatici pe fundul mării și utilizarea sateliților din spațiu pentru urmărirea frecvențelor radio ale navelor. Peste toate acestea, un sistem de inteligență artificială ar urma să analizeze cantitatea uriașă de date colectate, mult mai repede decât o fac analiștii umani.

Reuters a identificat cel puțin 30 de contracte legate de acest program, semnate în ultimii trei ani cu giganți din domeniul apărării, precum și cu o serie de startup-uri care lucrează la drone maritime fără pilot și la dezvoltarea inteligenței artificiale. 

Între timp, conform oficialilor din Marina americană consultaţi de Reuters, China însăşi lucrează la propriul său program de spionaj maritim, cunoscut sub numele de “Marele Zid Subacvatic”. Acest sistem, aflat deja în construcție, presupune cabluri echipate cu senzori de ascultare, amplasate pe fundul Mării Chinei de Sud. China pregăteşte, de asemenea, o flotă de drone maritime și de suprafață. 

Programul american de spionaj subacvatic a fost lansat în anii 1950 cu un sistem de detectare a submarinelor cunoscut sub numele de Sound Surveillance System. Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, în anii 1990, activitatea IUSS a fost redusă, iar existența IUSS a fost făcută publică abia la sfârșitul Războiului Rece. Totuşi, detalii ale operațiunilor sale rămân în continuare strict secrete.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday