Imaginile din satelit arată că cantitatea de gheață de la suprafața Oceanului Antarctic măsoară acum 17 milioane de km pătrați, cu 1,5 milioane mai puțin decât media lunii septembrie și cu mult sub recordurile anterioare stabilite pe timp de iarnă. 

Experții explică faptul că o regiune polară instabilă ar putea avea consecințe grave asupra mediului înconjurător. Cantitatea imensă de gheață din Antarctica reglează temperatura planetei, reflectând energia solară înapoi în atmosferă și răcind, de asemenea, apa oceanelor. Fără această gheață, Antarctica s-ar putea transforma din “frigiderul Pământului” într-un radiator, mai spun oamenii de știință. 

Pe măsură ce o cantitate din ce în ce mai mare de gheață dispare, zone întunecate ale oceanului sunt expuse. Acestea absorb lumina și, implicit, căldura, în loc să o reflecte. Temperatura mai ridicată a apei topește apoi mai multă gheață, fenomen denumit de oamenii de știință “ice-albedo”.

Când am început să studiez Antarctica, în urmă cu 30 de ani, nu m-am gândit niciodată că evenimente meteorologice extreme ar putea avea loc pe acest continent, a declarat Martin Siegert, glaciolog la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. 

Cercetătorii încearcă acum să identifice toți factorii care au dus la scăderea cantității de gheață din Antarctica, însă studierea tendințelor din regiunea polară a fost dintotdeauna o provocare, din cauza stratului subțire de gheață și a vântului puternic. Oamenii de știință spun însă că, printre altele, temperaturile ridicate ale oceanelor alimentează topirea gheții. Fenomenul meteorologic El Niño, care se manifestă în prezent în Pacific, ar putea, de asemenea, să contribuie în mod subtil la topirea gheții.

Chiar și creșterea modestă a nivelului mării ar putea avea consecințe catastrofale pentru comunitățile de coastă. Dacă cantități semnificative de gheață terestră ar începe să se topească, efectele ar fi devastatoare pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Sursa: BBC

Foto: National Snow and Ice Data Center

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday