Liderul britanic s-a poziționat drept principalul apărător împotriva riscurilor pe care inteligența artificială le poate genera la adresa securității naționale și ”bio-terorismului”. Politico scrie că atunci când Regatul Unit și-a anunțat pentru prima dată intenția de a găzdui un summit global pe tema AI, concentrat pe construirea de ”bariere” de siguranță în jurul tehnologiei AI, exista riscul ca acesta să fie un eșec total. Însă pe măsură ce apar detalii despre summitul de la Londra, din noiembrie, Rishi Sunak pare a se poziționa înaintea tuturor.

Alte inițiative occidentale de reglementare a inteligenței artificiale, inclusiv cea de la Hiroshima inițiată de Grupul celor șapte (G7), se concentrează în mod direct asupra modurilor de a determina țările să colaboreze în acest domeniu. Pe de altă parte, Regatul Unit are alte planuri, se concentrează pe scenariul apocaliptic al distrugerii lumii prin inteligența artificială.

Summit-ul britanic, care va avea loc la începutul lunii noiembrie, se va concentra aproape exclusiv asupra amenințărilor la adresa securității naționale reprezentate de cele mai puternice și avansate forme de AI, numite ”modele de frontieră”, potrivit unor oficiali ai guvernului britanic. Unele dintre riscurile luate în calcul sunt ca grupări teroriste să folosească instrumente generative de inteligență artificială pentru a crea arme biologice sau ca AI să devină prea inteligentă pentru a fi controlată de oameni, o posibilitate considerată nerealistă de unii critici.

Este cu adevărat despre siguranță. O vom numi frontiera de siguranță, adică riscurile reprezentate de cele mai mari și mai puternice sisteme AI”, a declarat un oficial britanic, sub anonimat, reporterilor de la Washington săptămâna trecută. Politico scrie că această idee începe să câștige teren în alte capitale occidentale.

Pe de altă parte, la Washington, parlamentari americani s-au întrunit săptămâna aceasta cu directori de top din domeniul tehnologiei, precum Elon Musk și Mark Zuckerberg, pentru a gândi modalități pentru protejarea umanității împotriva celor mai grave efecte ale tehnologiei. La Paris, președintele francez Emmanuel Macron se întâlnește cu Eric Schmidt, fostul director executiv al Google. Acesta este una dintre persoanele care au avertizat frecvent asupra riscurilor existențiale ale inteligenței artificiale.

Chiar și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut crearea unui grup de experți în inteligență artificială care să ofere consiliere cu privire la orice noi reguli globale privind tehnologia, spunând că există o ”oportunitate restrânsă pentru a ghida această tehnologie în mod responsabil”.

Lucrurile s-au schimbat pentru Rishi Sunak, după un început mai puțin promițător. Când Marea Britanie a anunțat pentru prima dată summit-ul AI, în iunie, oficialii din alte capitale occidentale s-au plâns că eforturile Marii Britanii sunt o distragere a atenției, care riscă să deraieze planurile internaționale existente. Reprezentanți ai Grupului celor șapte (G7) vor participa la un summit virtual tot în noiembrie, pentru a conveni asupra unor linii privind reglementarea AI.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a renunțat rapid la participarea la summitul de la Londra, deși Casa Albă îl susține în continuare. Emmanuel Macron și Olaf Scholz au convenit să poarte discuții bilaterale, iar summitul organizat de Sunak risca să arate ca un spectacol jenant, care putea tensiona relațiile diplomatice cu alte țări din G7.

Politico notează că acea confuzie de la început se transformă rapid în planuri concrete. Sunak a decis să se concentreze pe amenințarea existențială a inteligenței artificiale, după întâlnirile din luna mai cu companii de top din AI, precum OpenAI și Anthropic. Ambele companii au îndemnat factorii de decizie din întreaga lume să reglementeze formele cele mai avansate ale tehnologiei.

Analiza Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday