Traficanții din Orientul Mijlociu folosesc din ce în ce mai mult țările europene pentru a expedia tablete de Captagon înapoi spre Peninsula Arabică, potrivit unui nou raport al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA) și Biroului Federal de Poliție Criminală (BKA) din Germania. Conform sursei citate, aceștia transportă drogul prin Europa pentru a ”evita controalele autorităților de pe piețele de destinație, care este puțin probabil să bănuiască că tabletele Captagon vor fi expediate din UE”.

Potrivit raportului, care a colectat date din Austria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda și România, autoritățile din aceste țări au confiscat mai multe transporturi mari de tablete Captagon, în 2018, majoritatea în tranzit către țările din Peninsula Arabică. Europa nu este o ”piață de consum semnificativă” pentru Captagon.

Cea mai importantă piață o reprezintă țările din Orientul Mijlociu și din Peninsula Arabică, în special Arabia Saudită, care a fost destinația unora dintre cele mai mari transporturi Captagon în anii recenți. Joi, Emiratele Arabe Unite au confiscat peste 80 de milioane de tablete Captagon, potrivit Ministerului de Interne din acea țară. Cele 13 tone de pastile, cu o valoare de piață de 700 de milioane de euro, au fost găsite ascunse în cinci containere.

Captagon, care se vinde pe stradă cu trei dolari pilula, este un drog asemănător cu amfetamina, care dă dependență ușor. Acesta este produs și consumat în Orientul Mijlociu, în special în Siria și Liban. Piața drogurilor de acest fel este estimată la 57 de miliarde de dolari.

Producția de droguri este larg încurajată de regimul al-Assad din Damasc, mai mulți oficiali sirieni și membri ai familie acestuia având legături cu comerțul de droguri. Autoritățile germane susțin că traficul cu Captagon se desfășoară ”sub patronajul” regimului al-Assad, care beneficiază financiar de pe urma acestuia.

Guvernul Marii Britanii, care la începul acestui an a avertizat că fratele dictatorului, Maher al-Assad ”comandă unitatea armatei siriene care facilitează distribuția și producția de droguri”, spune că traficul de dorguri este o ”sursă de finanțare” a mașinii de război a regimului sirian. Guvernul sirian nu a răspuns imediat la multiple solicitări de comentarii din partea Politico.

Sursă: Politico

Sursa foto: Boarding1now | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday