UPDATE: Ministerul Apărării Naționale a emis un comunicat de presă în care anunță că mai mulți cetățeni din zona Dobrogei au sunat la 112 în această seară, “cu privire la aeronave și așa-numite explozii pe care le-ar fi văzut sau auzit”. MApN subliniază că a fost vorba doar despre zboruri de instrucție cu aviația militară, fără a fi executate trageri.

“Cel mai probabil, cetățenii care s-au alarmat cu privire la aceste zboruri au observat efectul produs de trecerea aeronavelor de la zborul subsonic la cel supersonic, așa-numitul «boom sonic». Aeronavele militare au executat zborurile de instruire cu respectarea strictă a regulilor referitoare la înălțimile minime permise la survolarea zonelor locuite”, conchide ministerul.

Știrea în forma inițială: 

Ministerul Apărării Naționale anunță închiderea spațiului aerian al României din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km, până la înălțimea de 4.000 m. Precizează că măsura vine “pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre”. O restricție de zbor, pe un spațiu mai redus, era în vigoare din mai 2022.

MApN anunță joi seara că notificarea a fost transmisă către aviație încă de miercuri, 13 septembrie, din ordinul comun al Ministerului Transporturilor și al Ministerului Apărării Naţionale. Acest lucru înseamnă că Armata României poate opri intrarea sau chiar doborî toate aeronavele, inclusiv drone, cu excepția aeronavelor statului român, inclusiv SMURD, sau a aeronavelor aflate în situații de urgență.

MApN precizează că restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, dar numai pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m. Notificarea emisă miercuri și anunțată joi lărgește acest spațiu la 20-30 km, până la o altitudine de 4.000 m.

“Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian”, mai precizează MApN.

Comunicatul integral al Armatei:

“Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m.

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.

În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian.

Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday