Publicația britanică explică faptul că, pentru China, Coreea de Nord a fost multă vreme precum “un frate mai mic”, deși Beijingul ar fi vrut ca Phenianul să joace alt rol – acela al unui ascultător obedient. The Telegraph arată, într-o analiză, că prima călătorie a lui Kim Jong-un în străinătate, după ani buni, reprezintă un afront pentru Xi Jinping, președintele Chinei, un susținător al regimului nord-coreean și un “colac de salvare” în anii de pandemie. 

Vizita liderului nord-coreean demonstrează că dependența pe care președintele chinez a încercat să o formeze nu a avut succes. Mai mult, ar putea da peste cap stabilitatea regională pe care China o prețuiește atât de mult, mai ales dacă Moscova și Phenianul vor încheia acorduri militare sau contracte pentru arme.

Indiferent cât de modest ar putea fi ajutorul asigurat de Coreea de Nord Rusiei, acesta ar putea prelungi războiul și devine problematic pentru China, căreia războiul i-a dat bătăi de cap din prima zi. Călătoria lui Kim Jong-un ar putea fi indiciul că Xi Jinping a calculat greșit când a ales să dezvolte, în continuare, relația cu Rusia.

Din perspectiva Beijingului, cu cât mai repede se termină conflictul armat, cu atât mai bine, iar tocmai acest raționament pare să motiveze China să încerce să fie un broker de pace. În plus, după ani de blocaje din cauza pandemiei, Beijingul încearcă acum să revină pe scena mondială, să-și dezvolte schimburile comerciale și să recâștige încrederea comunității internaționale.

O colaborare mai strânsă între Putin și liderul nord-coreean ar perturba fragilul echilibru din regiunea Indo-Pacific, unde China “trage sforile” de atâta timp. Nimic nu poate răsturna Beijingul din poziția sa dominantă, subliniază The Telegraph, dar un astfel de eveniment nu face decât “să-i perturbe liniștea”, într-un moment în care dorește un climat internațional mai liniștit pentru afaceri. 

Pentru Coreea de Nord, un acord cu Rusia este mai puțin relevant decât lovitura de imagine pe care a dat-o Kim Jong-un, care a demonstrat că este încă o figură relevantă și că poate fi de folos națiunilor mari, încheie publicația britanică. 

Analiza integrală pe The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday