Studiul a fost publicat în revista Science Advances și a implicat peste două mii de analize, care au indicat că unele “limite planetare” au fost depășite de mai mult timp. Modelele climatice au sugerat că granițele pentru schimbările climatice au fost depășite din 1980.
Există nouă limite de rezistență ale planetei: stabilitatea stratului de ozon, integritatea biosferei (biodiversitatea), schimbările climatice, problema acidificării oceanelor, sistemul hidrologic, sistemul de utilizare a terenurilor, fluxurile de nitrogen și fosfor și încărcarea aerosolului la nivel atmosferic, încorporarea de noi entități (elemente sau organisme modificate de oameni, substanțe complet noi precum microplastic sau materiale radioactive).
Pentru prima dată, limitele planetare au fost definite în 2009, urmând să fie actualizate în 2015, când numai șapte au putut fi analizate. Cercetarea de acum devine, astfel, prima analiză completă a stării de sănătate a Pământului.
În urma analizării celor nouă aspecte vitale, la nivelul Pământului, cercetătorii au constatat că șase dintre ele au fost depășite din cauza poluării cauzate de oameni și a distrugerilor provocate la nivelul naturii. Cei implicați în studiu au afirmat că Terra este atât de deteriorată încât se află “cu mult în afara spațiului de operare sigur pentru umanitate”.
Două dintre cele șase granițe depășite sunt aproape de a fi rupte. Este vorba despre poluarea aerului și acidifierea oceanelor. Singura graniță care nu este deloc amenințată este cea a ozonului atmosferic. Datorită măsurilor luate în ultimele decenii, gaura din stratul de ozon s-a micșorat.
Cea mai îngrijorătoare descoperire a fost legată de cele patru granițe biologice, care acoperă lumea vie, dintre care toate sunt sub un nivel înalt de risc. Lumea vie este deosebit de vitală pentru Pământ, deoarece oferă rezistență prin compensarea unor schimbări fizice, precum copacii care absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen.
Oamenii de știință explică totuși că aceste granițe nu reprezintă puncte dincolo de care schimbările devin ireversibile, ci marchează creșterea riscului ca acest lucru să se întâmple.
Johan Rockström, director al Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania și autor al studiului, a subliniat că o rezistență mai scăzută a Pământului limitează considerabil posibilitatea de a menține pragul de creștere cu +1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial. “Știm cu certitudine că omenirea poate prospera în condițiile care au fost aici de 10 mii de ani – nu știm că putem prospera sub modificări majore, dramatice”, a spus Katherine Richardson, de la Universitatea din Copenhaga, care a condus studiul.
Cercetătorii au explicat că stabilirea granițelor climatice este o încercare de a “simplifica lumea”, pentru a gestiona mai bine situația în care Pământul se află. Aceștia au adăugat însă că mai sunt necesare multe cercetări suplimentare pentru a aprofunda și înțelege situația actuală.
Sursă: The Guardian
Foto: Vikentiy Elizarov | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.