Ministerul Securității de Stat din China a afirmat, la câteva luni după condamnare, că cetățeanul american John Shing-Wan Leung (în vârstă de 78 de ani și care deține, de asemenea, rezidență permanentă în Hong Kong) ar fi fost recrutat de agențiile de informații americane în 1989 și a primit o așa-numită “medalie de merit” pentru cantitatea mare de informații pe care le-ar fi colectat.

Leung este descris de Beijing ca fiind “un spion decorat”, fiind condamnat la închisoare pe viață de către un tribunal chinez în luna mai. La momentul respectiv, autoritățile nu au furnizat niciun detaliu despre cazul său, cu excepția faptului că a fost reținut de ofițerii de securitate a statului în aprilie 2021. Ministerul l-a acuzat pe Leung că a spionat diplomați chinezi și oficiali chinezi care vizitau SUA – inclusiv prin folosirea microfoanelor pentru a-i șantaja ulterior.

Autoritățile au oferit detalii minime despre Leung atunci când au anunțat că acesta a fost închis pe viață în luna mai. Jurnaliștii CNN nu au putut verifica în mod independent acuzațiile aduse lui Leung, iar ministerul nu a furnizat dovezi suplimentare în acest sens. Cazurile care implică spionaj – o acuzație vag definită – sunt de obicei tratate în spatele ușilor închise în China, unde sistemul judiciar are o rată de condamnare de peste 99,9%. Departamentul de Stat al SUA a precizat că “este la curent cu condamnarea unui cetățean american în RPC (China) pentru acuzații de spionaj”, adăugând că lucrează pentru a-i oferi asistență.

Beijingul și Washingtonul au intensificat acuzațiile reciproce de spionaj, după incidentele cu presupuse baloane de spionaj de la începutul acestui an. În ultimele luni, China a intensificat apelurile către civili pentru a ajuta în eforturile de a descoperi spionii. În săptămânile trecute, autoritățile chineze au lansat un cont public pe WeChat, aplicație de mesagerie populară în China, pentru a îndemna publicul să raporteze activitățile suspecte.

Într-o încercare aparentă de a arăta că aceste amenințări sunt reale, ministerul a dat publicității două cazuri recente în care cetățeni chinezi au fost acuzați de spionaj pentru CIA după ce au fost recrutați în timp ce locuiau în străinătate.

Cele mai recente acuzații din China împotriva lui Leung vin în aceeași săptămână cu un scandal de spionaj al Chinei în Marea Britanie. Doi angajați din parlament, apropiați ai mai multor politicieni din Partidul Conservator, sunt acuzați că au spionat o perioadă lungă de timp pentru China. Duminică, premierul britanic Rishi Sunak i-a transmis omologului chinez că este “foarte îngrijorat” cu privire la potențiala influență chineză în democrația britanică, după care Ambasada Chinei la Londra a respins acuzația ca fiind “complet inventată”.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday