Proiectul a fost lansat la începutul anului de Mark Zuckerberg, care a creat o divizie pentru a accelera dezvoltarea instrumentelor de inteligență artificială generativă. El speră ca noul model AI să fie mai sofisticat decât Llama 2, pe care l-a lansat în iulie, și la fel de avansat ca cel oferit de OpenAI, au declarat pentru Wall Street Journal persoane familiarizate cu proiectul.

Planul face parte din strategia lui Zuckerberg de a face din Meta un jucător important în domeniul AI, după ce a rămas în urma competitorilor Google sau OpenAI. Totuși, s-ar putea ca modelul aflat în curs de dezvoltare să nu reducă decalajul față de concurență, mai scrie Wall Street Journal.

În prezent, Meta construiește centrele de date necesare și cumpără cipuri Nvidia H100, cele mai avansate pentru antrenarea modelelor. Noul sistem AI al Meta ar urma să fie antrenat pe propria infrastructură, spre deosebire de Llama 2, care a folosit Azure, platforma de cloud-computing a Microsoft.

De asemenea, directorul executiv al Meta urmărește ca noul produs să fie open-source, adică să poată fi folosit gratuit de firmele care vor să dezvolte instrumente bazate pe AI. Pe lângă avantajele costurilor și adaptabilității, experții atrag atenția că trebuie luate în calcul și o serie de riscuri, cum ar fi folosirea informațiilor protejate prin drepturi de autor sau utilizarea instrumentului pentru a genera și răspândi dezinformare. 

Sursă: Wall Street Journal

Foto: Niphon Subsri | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday