O analiză Financial Times arată că liderii G20 “au dispărut în acțiune” în ceea ce privește cel mai critic aspect al limitării schimbărilor climatice. La summitul din India nu s-a reușit stabilirea unui calendar pentru eliminarea utilizării combustibililor fosili.

Grupul de 20 de țări, care produc aproximativ 80% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, a convenit asupra unui obiectiv de triplare a capacității de energie regenerabilă până în 2030, dar declarația finală nu a inclus nicio referire la eliminarea treptată a utilizării petrolului și gazelor.

Ei s-au angajat doar la “o reducere treptată a utilizării cărbunelui, în conformitate cu circumstanțele fiecărei națiuni” evitând o referire la la restul combustibililor poluanți, deși ONU a stabilit ca “indispensabilă” o astfel de acțiune pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Financial Times mai observă că “atenția se va îndrepta acum asupra summitului ONU, COP28, din noiembrie de la Dubai, unde țările pot conveni asupra renunțării treptate la toți combustibilii fosili, în ciuda tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre ele. Arabia Saudită și China au condus eforturile economiilor dependente de combustibili fosili de a bloca un acord privind sfârșitul combustibililor fosili în timpul reuniunilor miniștrilor mediului și energiei de la G20 din iulie”.

Potrivit persoanelor familiare cu discuțiile, Arabia Saudită a respins stabilirea unui obiectiv privind energia regenerabilă, cerând în schimb o promovare mai mare a utilizării tehnologiilor de captare și stocare a carbonului care să permită continuarea producției de petrol și gaze. Această tehnologie, foarte scumpă, încă nu și-a dovedit viabilitatea în privința influențării, la modul serios, a încălzirii climei. Deși nu a existat un acord privind combustibilii fosili, angajamentul G20 de a stimula energia verde a fost totuși larg salutat. Andreas Sieber, director asociat pentru politici și campanii la 350.org, a declarat că acordul de triplare a capacităților de producție a energiei regenerabile a fost “un pas istoric și o licărire de speranță în lupta noastră împotriva haosului climatic”.

Compromisul a fost până la urmă obținut în schimbul eliminării limbajului mai critic la adresa Rusiei în secțiunea declarației comune care se referea la invadarea Ucrainei, mai arată FT.

Analiza integrală pe FT.com

Foto: Ilkin Guliyev | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday