Moneda americană s-a apreciat cu 5%, începând de la mijlocul lunii iulie și până acum, față de un coș de valute internaționale. După luni de volatilitate, în care mulți au considerat că dolarul este pe cale să-și piardă statutul de monedă de economisire, dolarul este acum la cel mai înalt nivel din ultimele șase luni – 1,07 dolari pentru 1 Euro, susținut de o mulțime de date economice pozitive din SUA și o perspectivă de menținere a dobânzilor federale la un nivel ridicat pentru mai mult timp.

Speculațiile cu privire la potențiala “dedolarizare a comerțului global” au fost reluate din nou luna trecută, după ce China a inițiat extinderea BRICS inclusiv cu mari producători de petrol, precum Arabia Saudită.

Dar, mai arată analiza CNN, economia SUA continuă să demonstreze o putere remarcabilă, în timp ce China și Europa par să se situeze mai aproape de o recesiune decât de o relansare economică. Șomajul în SUA se apropie de cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, iar salariile, chiar ajutate de inflație, cresc. De acum o așa-numită “aterizare ușoară”, ce presupune ieșirea din inflație fără a împinge economia în recesiune, pare din ce în ce mai probabilă pentru America.

Europa și China se află însă într-un punct economic dificil. Euro a pierdut 4,4% din valoare, iar yuanul chinez a scăzut cu 2,6%, la cel mai mic nivel față de dolar din ultimii 16 ani. Zona Euro pare mai aproape de un scenariu de stagflație – temuta combinație de inflație ridicată și o creștere economică foarte mică. Eurostat a anunțat săptămâna trecută că revizuiește estimarea creșterii econmice pentru Zona Euro de la +0,3% la +0,1% pentru al doilea trimestru al acestui an. Producția industrială a Germaniei a scăzut pentru a treia lună consecutiv în iulie, iar un euro mai slab va alimenta probabil inflația. Scumpirea țițeiului complică și mai mult lucrurile.

Economia Chinei se confruntă, de asemenea, cu un val de provocări uriașe: prețurile de consum sunt în scădere, la fel și exporturile, iar o criză imobiliară se adâncește. Banca Națională a Chinei a redus dobânda cheie în ultimele luni pentru a ajuta la stimularea cererii de credit, iar evoluția anemică a Chinei afectează nu doar yuanul ci și alte valute cheie din Asia și Europa, cu care China face comerț.

Analiza integrală pe CNN Money

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday