SUA au acum printre cele mai mici inflații din lume și o creștere economică solidă, dar acest lucru a fost făcut cu un preț – anul trecut guvernul federal american a pompat 180 de milioane de barili de țiței din Rezerva Strategică pe piața internațională, pentru a contrabalansa alianța dintre Rusia și Arabia Saudită. Cele două țări și-au limitat producția pentru a menține cotațiile petrolului la vârfurile atinse după invadarea Ucrainei.

De la aproape 120 de dolari pe baril (BRENT) în iunie 2022, cotațiile au scăzut până aproape de 70 de dolari pe baril, dar acum depășesc din nou 90 de dolari, în condițiile în care atât Rusia, cât și Arabia Saudită au decis să-și prelungească limitarea producție.

O analiză Business Insider observă că strategia americană a funcționat, ajutând la calmarea inflației și la relansarea investițiilor. Totuși, deși Rezerva Federală americană a făcut câțiva pași la începutul acestui an pentru refacerea stocului de țiței, acesta rămâne aproape de minimele ultimilor 40 de ani, la aproximativ 350 de milioane de barili, aproape la jumătate față de nivelul din primăvara 2022.

Prețul benzinei în SUA a atins în această vară cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar bursele încep să simtă și ele efectele scumpirii petrolului. Luna trecută, Administrația Biden și-a anulat planul de a adăuga 6 milioane de barili înapoi în rezervă, considerând că prețul este mare, dar de atunci acesta a continuat să crească.

SUA au devenit între timp cel mai mare producător de petrol, pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei, însă Departamentul pentru Energie estimează că siturile cu petrol de șist din SUA au atins un nivel record de producție în iulie, iar de acum aceasta va fi înscădere.

Analiza integrală pe Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday