“Acordul de la Paris din 2015 a impulsionat o acțiune aproape universală în domeniul climei, stabilind obiective și trimițând semnale lumii întregi în ceea ce privește urgența de a răspunde la criza climatică. Deși acțiunile continuă, este nevoie de mult mai mult acum, pe toate fronturile. Fereastra de oportunitate pentru a asigura un viitor locuibil și sustenabil pentru toți se închide rapid”, se arată în raportul ONU.

Potrivit organizației, statele lumii sunt departe de a atinge obiectivele climatice stabilite la Summitul de la Paris din 2015, când aproape 200 de țări au convenit să depună eforturi pentru a limita creșterea temperaturii medii la nivel global cu 1,5 grade Celsius. Acum se estimează că acest nivel va fi depășit în următorii doi sau trei ani.

ONU precizează că principala problemă o reprezintă emisiilor cauzate de arderea combustibililor fosili (petrol, gaze și cărbune), iar angajamentele existente de reducere a acestora sunt insuficiente. China, SUA, UE și India contribuie cu peste jumătate din totalul emisiilor la nivel global. 

ONU a solicitat stabilirea unor obiective pentru 2030 în ceea ce privește extinderea energiei regenerabile și garantarea faptului că sistemul financiar poate finanța proiectele în acest sens. Raportul arată că utilizarea cărbunelui ar trebui redusă cu procente cuprinse între 67 și 92% până în 2030. 

Sursă alternativă: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday