Într-o analiză semnată de Mohamed El-Erian, fost director adjunct al FMI, acum președinte al Queens’ College ( University of Cambridge) și publicată de Financial Times se arată că economiștii și analiștii de pe Wall Street sunt dezamăgiți de performanța economică a Chinei, iar stimulentele oferite de guvernul comunist al acesteia nu seamănă cu cele care au produs relansarea de după 2008.

Scenariul economic cel mai probabil, după criza Covid-zero, este o creștere slabă prelungită, care pune sub semnlul întrebării emergența economică a Chinei sau faptul că aceasta va mai depăși vreodată ca mărime economia SUA, pentru a deveni cea mai mare din lume.

“Performanța economică dezamăgitoare a Chinei de până acum, în 2023, poate fi atribuită unor doi factori majori: o redresare slabă, ca urmare a relaxării restricțiilor zero-Covid și, doi, provocărilor de creștere economică structurale și mai persistente, ca urmare a unei strategii economice care, istoric, s-a bazat prea mult pe dezvoltare imobiliară, datorii locale mari, întreprinderi de stat ineficiente, producție de vârf și platforme de internet făcute doar pentru piața internă”, arată El-Erian.

Peste toate aceste probleme structurale interne, economia Chinei se confruntă acum și cu tensiunile geopolitice care au redus fluxurile financiare și investițiile străine directe. Persistă chiar îngrijorări că economia Chinei ar putea intra, la fel ca Japonia, într-o capcană deflaționistă, ceea ce i-a făcut pe unii investitori străini să se întrebe dacă mai are sens să investească orice sumă în China.

Autoritățile chineze au anunțat în ultimele săptămâni o serie de măsuri monetare, fiscale și de reglementare, considerate însă prea slabe pentru a stimula economia. “Până în prezent, aceste măsuri au fost percepute în mod corect ca fiind fragmentate și neconvingătoare”, mai arată analiza.

China se confruntă și cu probleme financiare semnificative, cu domenii care au o îndatorare ridicată ce se pot transforma cu ușurință în riscuri sistemice. “Sensibilitatea sporită din jurul sectorului imobiliar aflat în dificultate, în special, face ca populația să fie mai precaută în ceea ce privește cheltuielile, diminuând și mai mult acest motor de creștere. Preocupările cu privire la șomajul în rândul tinerilor persistă și nu au fost ajutate de decizia guvernului de a opri difuzarea datelor relevante”.

Decuplarea economică și financiară dintre China și SUA este probabil să continue. Acest lucru ar putea reduce contribuția exporturilor la creștere, ar putea perturba importul de inputuri industriale esențiale, ar putea submina investițiile străine directe și ar putea face investitorii de portofoliu și mai nervoși.

“Este timpul ca piețele să recunoască faptul că China nu revine la vechiul său manual economic și financiar, iar revenirea sa ca un motor puternic al creșterii economice globale este puțin probabilă în viitorul apropiat. Performanța economică este probabil să rămână slabă pentru restul anului 2023 și prima jumătate a anului 2024.

Privind dincolo de această perioadă, perspectivele sunt, de asemenea, departe de a fi liniștitoare. (…) În ciuda a ceea ce mulți ar putea continua să vă spună, nu mai este sigur că China va deveni cea mai mare economie din lume”.

Analiza integrală pe FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday