US Department of State a transmis într-un comunicat de presă că, în timpul discuțiilor telefonice de ieri dintre secretarul de Stat Antony Blinken și ministrul român al Externelor Luminița Odobescu despre fragmentele de donă rusească găsite în România, s-a stabilit “cooperarea suplimentară pentru păstrarea securității spațiului aerian, inclusiv o viitoare rotație de avioane de luptă americane F-16 suplimentare pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România“.

Reamintim că discuția dintre secretarul american de Stat și autoritățile române a venit la solicitarea oficialului american. În comunicatul de presă emis ieri de MAE, se precizează că: “Șefa diplomației române a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și regiune în atenția NATO. Ministrul Odobescu și secretarul de stat Blinken s-au referit la importanța continuării discuțiilor și coordonării bilaterale pe teme de securitate și în ceea ce privește agenda curentă a NATO“, dar nu sunt menționate și discuțiile despre suplimentarea avioanelor F-16.

Context:

Luni, 4 septembrie, Ministerul român de Externe și Ministerul român al Apărării au negat că resturi de dronă rusească au căzut în România, după ce autoritățile de la Kiev au susținut că “drone rusești au căzut și au detonat pe teritoriul României“, în timpul unui atac asupra orașului Ismail.

Marți, informațiile au fost infirmate inclusiv de președintele Iohannis: “Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio parte a unui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național, am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația: nu a existat nimic ce a ajuns în România“.

Miercuri, Antony Blinken a ajuns la Kiev, pentru întâlniri cu președintele ucrainean Zelenski și cu ministrul ucrainean de Externe Kuleba. În aceeași zi, Ministerul român al Apărării a confirmat că în satul Plauru din Tulcea, peste Dunăre de portul ucrainean Ismail, au fost găsite “elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă“. MApN a transmis că resturile au fost găsite abia marți seară, 5 septembrie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday