Comisia Europeană a transmis un comunicat de presă în care informează că guvernul României a cerut astăzi oficial modificarea PNRR, ținând seama “de inflația ridicată înregistrată în 2022, de perturbările lanțului de aprovizionare și de revizuirea în sens descrescător a alocării sale maxime de granturi prin Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), de la 14,2 miliarde EUR, la 12,1 miliarde de euro”.

Instituția UE cu rol executiv mai informează că modificarea planului, propusă de România, prevede eliminarea a patru investiții din planul inițial și modificarea a aproximativ 70 de măsuri, fără a oferi însă detalii.

România a solicitat transferarea cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit, în valoare de 43,2 milioane EUR, către planul său de redresare și reziliență. Împreună cu granturile acordate României prin MRR și REPowerEU (12,1 miliarde de euro, respectiv 1,4 miliarde de euro) și cu împrumuturile MRR deja angajate în temeiul planului inițial (14,9 miliarde de euro), aceste fonduri aduc valoarea planului modificat prezentat la aproape 28,5 miliarde de euro”, se arată în comunicatul CE.

În același timp, România dorește să adauge la PNRR un capitol dedicat planului RePowerEU. Capitolul acoperă două noi reforme și șase noi investiții, precum și o măsură consolidată care figura deja în plan. Reformele și investițiile din acest capitol sunt legate de sporirea producției de energie verde, de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și de consolidarea competențelor forței de muncă din domeniul producției de energie verde.

Comisia Europeană urmează să evalueze dacă planul modificat îndeplinește în continuare toate criteriile, iar, în cazul în care își dă acordul, statele membre vor avea la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba noul plan.

În luna aprilie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a informat cum se realizează modificarea PNRR și care este contextul în care acest lucru poate fi realizat. MIPE a explicat că, din 2021, când a fost adoptat, și până acum, situația geo-politică și economică a Uniunii Europene și, în particular a României, s-a schimbat substanțial. Arăta atunci că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat major perspectivele macro-economice, în urma apariției unei noi crize cu efecte deosebite în plan energetic, în plan agroalimentar, inclusiv în lanțurile de aprovizionare și în schimburile comerciale, cu impact major în creșterea prețurilor. Gravitatea acestor evoluții nu a fost anticipată la momentul adoptării Deciziei de Implementare a PNRR al României (CID). Aceste evoluții au impact direct asupra realizării investițiilor incluse în PNRR și sunt considerate circumstanțe obiective cu incidență mare la nivelul statelor membre.

Sursa: Comunicatul Comisiei Europene

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday