Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că Administrația Biden va anula contractele de exploatare a resurselor de petrol și gaze din zona arctică, pe care Administrația Trump le-a încheiat cu Autoritatea pentru Dezvoltare Industrială și Export din Alaska (AIDEA) înainte de încheierea mandatului său de președinte. În zona vizată există 11 miliarde de barili de petrol, dar și urși grizzly și polari, lupi, numeroase specii de păsări și alte animale protejate, ceea ce a stârnit opoziția organizațiilor de mediu la momentul în care Donald Trump a aprobat programul. 

Au mai existat soluții limitate sau temporare prin care programele aprobate de Trump au fost suspendate. De exemplu, o instanță a oprit lucrările pentru o conductă de țiței, pe ultima sută de metri, deoarece unele permise de exploatare au fost eliberate chiar în ziua în care Biden depunea jurământul, iar fostul președinte părăsea Casa Albă. De asemenea, acum doi ani, o altă instanță a suspendat o parte dintre exploatări, deoarece compania responsabilă nu a oferit soluții de protecție a urșilor polari.

Totuși, BBC subliniază că Administrația Biden nu a anulat și proiectul Willow, semnat de președintele american în martie, care prevede exploatarea unor zăcăminte de petrol și gaze naturale din nordul statului Alaska, estimate la șapte miliarde de dolari. Din bazinul Willow ar urma să fie extrase aproape 600 de milioane de barili de petrol în 30 de ani. 

Un senator republican din Alaska a criticat decizia și susține că proiectul putea crea numeroase locuri de muncă și aduce venituri importante din exploatare petrolului, iar din acest motiv, “populația din Alaska este furioasă”. AIDEA a declarat că va contesta anularea contractelor de închiriere în instanță și a transmis într-un comunicat de presă că “această ultimă acțiune a Departamentului de Interne arată o nerespectare arbitrară a legii federale, bazată pe retorica din campania electorală. Promisiunile de campanie nu sunt suficiente pentru a justifica această acțiune a agenției”

Analiștii avertizează că anularea contractelor de către Biden ar putea implica și riscuri politice, în condițiile în care prețurile petrolului din SUA sunt în creștere, iar demersul “ar putea fi un regres pentru independența energetică a SUA, deoarece Rusia profită de pe urma vânzărilor de țiței pentru a-și finanța războiul din Ucraina”.

Producția de petrol din Alaska a scăzut în ultimele trei decenii, iar în prezent, statul produce mai puțin de 500 de mii de barili pe zi, în scădere de la peste 2 milioane de barili pe zi, comparativ cu anul 1988.

Surse alternative: Reuters, BBC 

Foto: Traderphotos | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday