Informația a fost dezvăluită agenției Reuters de către două persoane familiarizate cu subiectul, care au spus că fondul va viza, în mare parte, achiziționarea de echipamente pentru producția de cipuri. 

Constituirea acestuia a fost deja aprobată de autoritățile chineze, iar strângerea de fonduri va dura, probabil, luni de zile, au transmis cele două surse. Ministerul Finanțelor va contribui cu 8,2 miliarde de dolari. Anterior, au mai existat două astfel de fonduri, la care au contribuit China Telecom, agenția guvernamentală chineză responsabilă de reglementarea tutunului (National Tobacco Corporation) și China Development Bank Capital. 

În ciuda investițiilor din ultimii ani, industria chineză a cipurilor s-a luptat pentru a juca un rol de lider în lanțul global de aprovizionare, în special în ceea ce privește cipurile avansate.

Președintele Xi Jinping a subliniat, anterior, necesitatea ca Beijingul să dispună de toate resursele necesare pentru a-și satisface nevoia de semiconductori. Necesitatea a devenit mai critică după ce SUA au impus o serie de restricții care au vizat exporturile de echipamente tehnologice către China, pe motiv că acestea ar putea fi folosite de guvern în domeniul militar.

În luna octombrie, SUA a impus un amplu pachet de sancțiuni pentru a reduce accesul Chinei la echipamentele avansate de producere a cipurilor, iar Japonia și Olanda, jucători importanți pe acest segment, au urmat exemplul Washingtonului. 

Sursa: Reuters

Foto: Danciaba | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday