Analiza NY Times pleacă de la o statistică ce arată că, în toamna anului 2009, 70% din absolvenții de liceu s-au înscris la o facultate. Un deceniu mai târziu, sondajele arată că procentul tinerilor care cred că o diplomă de facultate este foarte importantă a scăzut la 41%, de la 74%. Dintre tinerii americani din Generația Z (până în 25 de ani), 45% spun că o diplomă de liceu este suficientă “pentru a asigura securitatea financiară”, iar jumătate dintre părinții lor ar prefera să nu fie nevoiți să plătească taxele, destul de mari, necesare pentru urmarea unei facultăți de către copiii lor.

NY Times mai arată că, în SUA, motivația celor care vor să facă studii superioare este, în mare parte, una financiară. Recesiunea din 2008 a devastat multe dintre industriile care timp de decenii au oferit locuri de muncă bine plătite pentru cei care nu au facultate și așa se explică faptul că în 2009 a fost atins un record al celor care doreau să aibă studii superioare. “Facultatea părea o pistă de încredere către o viață de confort și prosperitate, dar între timp, numărul celor care sunt studenți a scăzut de la 18 milioane, în 2010, la sub 15,5 milioane, în 2021”. Asta înseamnă că doar 62% dintre cei care termină liceul încă se mai înscriu pentru studii superioare.

Totuși, în restul lumii, învățământul superior este mai popular ca niciodată. În Marea Britanie, numărul studenților a crescut din 2016 cu 12%, iar în Canada procentul absolvenților, raportat la populație este cu 15% mai mare decât în SUA.

Analiza mai arată că în Canada și Japonia, taxele anuale pentru cei care fac o facultate sunt în medie de 5.000 de dolari pe an, în timp ce în Italia, Spania și Israel, sunt de doar 2.000 de dolari. În Franța, Danemarca și Germania, nu se plătesc astfel de taxe.

“Cu câteva decenii în urmă, același lucru era adevărat și în Statele Unite – finanțarea guvernamentală a acoperit o mare parte din costuri la colegiile publice. Acum, studenții și familiile lor poartă o mare parte din povara financiară, iar acest fapt a schimbat ceea ce odinioară era un calcul destul de simplu despre valoarea economică a facultății, într-o problemă complexă de matematică”.

Studiile sociologice au ajuns la concluzia că, în SUA, milenialii (cei născuți în anii 80) cu diplome universitare câștigă mult mai mult decât cei fără, dar nu acumulează mai multă bogăție. Acest paradox este explicat de faptul că sunt nevoiți să plătească mult timp după absolvire datoriile făcute pentru achitarea taxelor universitare, ceea ce i-a împiedica pe mulți dintre ei să își cumpere o casă sau să devină investitori pe cont propriu, preferând să rămână angajați.

Din 1992, costurile întreținerii unui student în facultate, cu tot cu taxele de școlarizare s-a dublat, ajungând astăzi la aproximativ 58 de mii de dolari pe an. În ultimul deceniu și jumătate, tot mai mulți tineri americani au apelat la împrumuturi pentru a acoperi aceste costuri în creștere. În 2007, datoria totală a studenților era de 500 de miliarde de dolari, dar astăzi ea a ajuns la 1.600 de miliarde de dolari. Dintre studenții care și-au luat credite de studii între 2010 și 2019, mai mult de jumătate datorează acum chiar mai mult decât au împrumutat inițial.

Situația este agravată și de faptul că aproximativ 40% dintre cei care încep o facultate nu mai reușesc să o și termine, dar rămân cu creditele făcute la plată. În sondajele Rezervei Federale, jumătate dintre cei care se află într-o astfel de situație se descurcă greu cu banii, două treimi dintre ei fiind într-o situație mai proastă decât cei care nu au făcut facultate.

“Realitatea, totuși, este că, în deceniul următor, oportunitățile pentru cei fără diplome universitare se vor micșora și mai mult. Este adevărat că există încă unele locuri de muncă bine plătite care nu necesită o diplomă – instalatorii câștigă în medie 60 de mii de dolari pe an, dar Biroului de Statistică a Muncii prezice că mai puțin de 10.000 de noi locuri de muncă în instalații sanitare vor fi create în Statele Unite până în 2031. Între timp, locurile de muncă disponibile pentru cei care au doar o diplomă de liceu sunt în mare parte locuri de muncă în servicii cu salarii mici: asistenți medicali la domiciliu, lucrători din sectorul alimentar și ospătari, bucătari, sau lucrători în depozite de marfă. Niciunul dintre aceste locuri de muncă nu aduce un salariu mediu mai mare de 31 de mii de dolari pe an”.

Analiza integrală pe NY Times

Foto: Kiosea39 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday