Datele au fost colectate de ONU, prin intermediul platformei de supraveghere a nisipului marin dezvoltată de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Sistemul monitorizează dragarea nisipului prin utilizarea inteligenței artificiale în combinație cu datele AIS (sisteme de identificare automată) ale navelor. 

În urma monitorizării datelor din perioada 2012 – 20219, cercetătorii au ajuns la concluzia că în jur de șase miliarde de tone de nisip marin sunt extrase anual, cifra fiind una “alarmantă”. Experții au explicat că această cantitate este echivalentă cu un milion de camioane de nisip extrase zilnic din oceane. 

Cei implicați în monitorizarea datelor au subliniat că rata de extracție este în creștere, la nivel global, și se apropie de rata naturală de refacere a stratului de nisip. Aceasta este cuprinsă între 10 și 16 miliarde de tone de nisip, care se varsă în mări și oceane din râuri și care este necesară pentru a menține structura oceanică și ecosistemele de coastă. 

Cele mai afectate zone sunt Marea Nordului, Asia de Sud-Est și coasta de est a Statelor Unite. Specialiștii avertizează că procesul de dragare al nisipurilor marine este “extrem de dăunător”. De asemenea, din cauza puterii cu care navele extrag nisipul, mii de microorganisme marine sunt și ele zdrobite și “aspirate”. 

Nisipul și pietrișul reprezintă jumătate din totalul materialelor extrase la nivel global, fiind folosit în procesul de fabricare al anumitor materiale de construcție. Concret, 50 de miliarde de tone de nisip și pietriș sunt folosite în fiecare an în întreaga lume, în special, în producția betonului și a sticlei.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Christopher Williams | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday