Statele occidentale au înghețat peste 300 de miliarde de dolari în active ale băncii centrale rusești, ca parte a sancțiunilor impuse împotriva Federației Ruse, după invadarea Ucrainei în februarie 2022. Alexei Moiseev, adjunctul ministrului de Finanțe, a declarat, în legătură cu această situație: “Vom fi duri în a lăsa băncile străine să plece, va depinde de decizia de a debloca activele rusești”.

Potrivit unui studiu desfășurat de Universitatea Yale, doar 535 de companii străine au ieșit din piața rusă, dintr-un total de 1.000 care au declarat că vor face acest lucru, la începutul războiului. Totuși, Insider scrie că în prezent sunt peste 2.000 de firme ce au informat autoritățile că vor să părăsească piața, dar procesul se desfășoară lent. 

Moscova va percepe companiilor care ies din piață o taxă de cel puțin 10% din valoarea vânzării afacerii din Rusia. Din martie acest an, guvernul a început să le ceară entităților din țările “neprietenoase” să doneze cel puțin 10% din suma obținută după vânzare, către bugetul de stat, mai scrie publicația americană.

Raiffeisen Bank, cea mai mare bancă occidentală încă prezentă în Rusia, a invocat tocmai aceste cauze pentru a explica de ce nu a reușit să-și vândă divizia locală: “Legile naționale și internaționale, dar și reglementările privind vânzarea sunt supuse unor schimbări constante”.

În timp ce băncile occidentale și-au redus volumul afacerilor în Rusia sau au plecat din țară, băncile chineze le-au luat locul. Școala de Economie din Kiev a observat că cele mai mari patru bănci din China și-au majorat de patru ori împrumuturile acordate Rusiei, în intervalul februarie 2022 – martie 2023, conform datelor citate de Financial Times.

Sursă: Insider 

Foto: Dreamstime / Sulit Photos

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday